Heder åt Österrike

Heder åt Österrike 1

Heder åt Österrike, de vägrar att ge upp sin neutralitet.

Till skillnad från Sverige väljer Österrike att vara ett neutralt land, eller åtminstone militärt alliansfritt.
Visserligen är ett av de huvudsakliga skälen för deras militära alliansfrihet, eller om man vill kalla det neutralitet, kanske lite av ett bror duktig-argument: de ger dem, säger vissa österrikare, möjlighet att agera medlare i internationella konflikter. Men det är helt klart ett rimligt argument om man är redo att ställa upp som opartisk medlare.

Österrike ligger dessutom bra och till mitt där i Europa, omgivet av Nato-länder är det i ett tryggt förvar. Det ensamt är ett väldigt bra skäl till att inte gå med i Nato. Åtminstone för den som inte med nödvändighet betraktar allt ur ett svenskt perspektiv.
Vi svenskar anser nämligen att alla ska vara lika solidariska som vi själva är eller tänker bli. Den som inte är helt historielös känner nämligen till att den svensk som för två år sedan sagt att vi 2023 skulle kämpa med näbbar och klor för att bli insläppta i Nato betraktades som gravt knäpp.

När vi väl står där vi står, uppeldade av rysskräck och skamsna över det faktum att försvaret betraktats som ett särintresse bland andra särintressen, passar det bra att förfasa sig över det faktum att Österrike väljer att stå fast.

Tydligen är det så att en en majoritet av österrikarna motsätter sig vapenleveranser till Ukraina. I en nyligen publicerad enkät var det bara en av fem som ansåg att Ukraina till varje pris skulle fortsätta att försvara sig. I stället förordas förhandlingar och en uppgörelse med Ryssland.¹

Jag kan kan tycka att det är en ganska kontroversiell hållning. Å andra sidan, och det får hållas för ett oomkullrunkeligt faktum, vad österrikare i gemen anser om saker tillstånd är helt upp till dem och ingenting som jag med någon reda kan lägga mig i.
Det i sin tur är nog den mest kontroversiella hållningen en svensk politiker alls kan inta. Tänk att erkänna att människor faktiskt kan få tycka olika om saker och ting!

Till skillnad från Österrike har inte Sverige några problem med att vara erbarmliga kappvändare och gemena opportunister. Det är därför vi huvudstupa är på väg in i Nato istället för att själva ta ansvar för vårt land.

Vi har förvisso inte samma utmärkta strategiska läge som Österrike. Men vi har en stor pöl med vatten mellan oss och ryssen som med nödtvång måste forceras för att anfalla oss. Om svenska politiker inte varit sådana erbarmliga syltryggar hade vi dessutom slutit ett försvarsförbund med Finland för flera år sedan.
För att uttrycka det kortfattat, vore vi inte som nation en sådan samling mähän skulle vi inte stå i knäna upp till skit som vi gör idag.²

Politik som vi känner den idag är konsten att att prioritera rätt. Vilket politikerna misslyckas med ständigt och jämt, detta beror sannolikt på att de varken begriper vad de håller på med eller har folkets bästa för ögonen. Dessutom är deras tidshorisont i bästa fall bara fram till nästa val.
På de förutsättningarna bygger man ingen stabil framtid.

Jag hoppas att Österrike klarar av att hålla emot av principiella skäl. Vår värld behöver inte mer av likriktning och överstatliga organisationer. Det finns bättre vägar att gå för att upprätthålla en stabil säkerhetsordning i Europa.
En av dessa är att aldrig någonsin underskatta Ryssland och deras vilja att återgå till fornstora Sovjetiska dagar. För att göra det behöver vi dock inte ansluta oss till Nato, det räcker gott med att vi lär oss läxan om hur det Ryska ledargarnityret fungerar.

Österrike är ett föredöme som vi ska lärdom av!

  1. SVD 2023-03-01
  2. Som bekant gäller det även andra frågor än den om det militära försvaret.