Håll Gränsen!

Håll Gränsen! 1

Man kan undra om presidenterna i Vitryssland och Ryssland darrar av skräck?

Den relevanta frågan kan man ställa efter att Ann Linde, tidigare högst medelmåttig (i själva verket rent erbarmlig) hanterare av information kring körkortsregister och nuvarande ”utrikesminister”, rutit till om flyktingkaoset vid gränsen mellan Vitryssland och Polen.

”– Vi måste använda de hårdaste medel EU har, säger Linde angående omvärldens chanser att påverka.” (SVD 9/11)

Att Putin högst eventuellt skulle darra på manschetten beror på att hans vitryske kollega givetvis inte skulle försöka sig på detta projekt utan hans välsignelse. Att någon av dem bryr sig om vad folk tycker är sannolikt högst otroligt.

Tiden är nämligen helt rätt för att genomföra dylika stolleprov.

För det första vet de båda att EU innan har visat sig vara villiga att falla till föga för utpressning i frågor rörande bidragsmigranter. Se bara på Turkiet och vad de har åstadkommit. Marockos taktik mot Spanien är ett annat avskräckande exempel.

För det andra är det ett bra opinionsläge när invånarna i väst är hjärtligt trötta på att ha en öppen famn mot hela världen. Trötta på människor från främmande kulturer som i stor utsträckning är integrationsresistenta, och mer än något annat trötta på de våldsamma elementen i dessa kulturer som är notoriskt och dödligt våldsamma.

För det tredje spelar dödsmördarviruset dessa herrar i händerna. Att trycka in människor i väst som ytterligare belastar systemet destabiliserar redan fragila samhällen.

För det fjärde finns det givetvis en poäng med just Polen som inom EU ses, i bästa fall, som bångstyrigt. I sämsta fall som ett hot mot mot hela EU-projektet som sådant.
Ena stunden måste man nu fördöma Polen för deras social- och kulturkonservativa påhitt, i andra stunden hjälpa dem i försvaret mot en yttre fiender.

För det femte sätts NATO i gungning om det nu skulle eskalera ytterligare. Hur ska Biden reagera, om han nu reagerar?
Kommer han till Europas undsättning om det smäller till? Frågan är faktiskt rimlig att ställa eftersom karln har nog med sitt därhemma och rimligtvis har svårt att hantera sitt alltmer vänsterdrivna demokratiska parti.

Projektet luktar destabilisering och kaos lång väg. Putin gnuggar händerna och njuter av skådespelet. Allt som får västvärlden att darra tycker han är bra.
Lukasjenko har behov av att ordna med en yttre fiende för att samla folket under sina fanor snarare än att de samlas under oppositionens vingar. För honom är det realpolitik eftersom alternativet, att demokratisera Vitryssland skulle vara att skriva under sin egen dödsdom.

Flyktingkris vid gränsen mot Polen får det alltså bli.

EU införde en mängd sanktioner efter det beramade fuskvalet i Vitryssland. Effekterna av detta har hittills varit obefintliga.
Ann Linde, obotlig optimist eller dåligt verklighetsförankrad som hon är, menar att åtgärder längre tillbaka fått regimen att släppa politiska fångar.
Den nu uppkomna situationen går givetvis inte att lösa på det sättet, vilket Linde rimligtvis måste vara medveten om.

Tyskland har märkt av en ökande flyktingström från Vitryssland via Polen. Under oktober var inflödet 5000 personer. Den tyske presidenten Seehofer får kanske anledning att ändra på sin nuvarande syn på hur flyktingarna skall hanteras, nämligen att allt utom skjutvapen är tillåtet att använda.

i SVD kan vi läsa att: ”På tisdagen påbörjar EU:s gemensamma utrikesrepresentant Josep Borrell en resa till länder som Armenien, Egypten, Irak, Jordanien, Libanon, Turkiet and Förenade Arabemiraten.” (Felstavningen är SVD:s)

Han vill få länderna att ställa in direktflygningarna till den Vitryska huvudstaden. En åtgärd som för en lekman verkar vara både senkommen och tveksam ur det perspektivet att EU inte har med dessa länders flygtrafik att skaffa.

Sålunda går det att konstatera att Putin och Lukasjenko har hittat på ett riktigt bra bus om man ser saken från deras synpunkt. Risken, även om den känns liten, som dessa båda herrar tar är att krisen knyter EU-länderna närmare varandra inför ett yttre hot.
Att krig skulle kunna utbryta får man också räkna med. Förhoppningsvis lyckas man kyla ner situationen innan det blir fullskaligt, vi får i alla fall hoppas det.

Jag har en uppmaning till våra Polska vänner. Håll gränsen och släpp ingen djävel över linjen, framtidens européer kommer tacka er från djupen av sina hjärtan!