Grannsämja

Grannsämja 1

Är hallänningen till sin natur en grälsjuk och småsint typ?

Enligt en undersökning som företaget Länsförsäkringar Fastighetsförmedling beställt av Sifo inför den mindre kända Grannens dag den 31 oktober anser vissa att de fått det svart på vitt. Föga förvånande hamnar dalmasar och dalkullor, eller om det heter dalhen numera, på en osmickrande andraplats. Som bekant är just dessa sedan Gustav Wasa halkade omkring på skidor i deras landskap kända som upproriska typer.

Till skillnad från hallänningen kan dock folket från dalarna berömma sig för att vara äkta svenskar. Hallänningen är och förblir, i djupet av sitt hjärta, en form av reservsvensk. Mången av dem önskar nog helst att landskapet fortfarande tillhörde Danmark.

Kanske är det i själva verket en oklar längtan efter ordentlig pilsner och röda pölser som driver hallänningen att vara sämst i landet på grannsämjan? En sorts patologisk sublimering av motviljan mot centralmakten i Stockholm?

Själv vill jag påstå att den infödde hallänningen till sin natur vanligtvis är av en lättsam natur som ogärna drar kniv. Möjligen kan han uppfattas som något blyg och tillbakadragen inför kompletta främlingar, det är dock en bra strategi i dagens värld med alla tokskallar på gator och torg.

I mitt eget hus har vi haft en del problem med folk som inte orkat bära ut sina sopor till miljörummet, eller vad det nu kallas.
”Hey Mannen” som står på sin balkong och röker och slänger fimparna på gården är inte heller han någon höjdare. Jag har inte sett till honom eller hans fimpar på ett tag, Kanske har han lärt sig att tingens ordning är annorlunda i Halmstad än vilken stad i främre Orienten han nu är bördig från?

Självklart har en del folk i huset notoriska svårigheter att avstå nedskräpning i trapphus och hissar. Sannolikt kan detta bero på många olika saker, varav en avgörande kanske är kulturella skillnader?
Alla av oss som haft oturen att bo i ett hus med gemensam tvättstuga tackar gudarna för att alla lägenheter är utrustade med egna tvättmaskiner. På så sätt undviks många konfliktsituationer.

I undersökningen inför Grannens dag hamnar Blekinge och Gotland i topp. I Blekinge är det sannolikt så att man beundrar varandras trädgårdar, och kanske hjälps åt att sköta dem, att man inte har tid och ork att vara småsura.
Gotlänningar är sannolikt trevliga av naturen eftersom de har en så mysig dialekt.

En sak som är säker att i mitt idealland skulle nog grannsämjan per automatik vara ännu bättre.

Förutom att det skulle vara kulturellt och etniskt mer homogent är det nämligen så att alla vi som utgör det lokala civilsamhället skulle behöva umgås mera med varandra. Sålunda skulle det av tvång bli så att vi var tvungna att slipa av våra kanter för att fungera tillsammans.

Tänk er att centralmakten i Stockholm inte skickade ut en massa direktiv, lagar och påsar med pengar (pengar som de plockat av oss under hot om våld) till oss.
Tänk er att det ansvaret lades på oss själva, vi skulle tvingas att sätta oss ned och tala med varandra på ett annat sätt än idag.

Visserligen skulle det uppstå konflikter. Men å andra sidan kan man också tänka sig att många finurliga lokala lösningar som passar just för de människorna skulle kläckas.
Vad som passar sig i Finspång fungerar inte per automatik i Trelleborg.

Givetvis vill inte centralmakten i Stockholm förorda en sådan tingens ordning. Riksdagen, regering, myndigheter och alla vänsterister som anser sig veta bäst skulle inte bara förlora sin makt. De skulle förlora sitt existensberättigande, och det duger inte!

Alla dessa småaktiga typer är nämligen helt övertygade om att fria och självständigt tänkande människor innebär kaos. De kommer aldrig på tanken att frihet istället innebär varierade och situationsanpassade lösningar till gagn för lokalsamhället.
Vad som gäller för Finspång skall också gälla Trelleborg, punkt och basta!

Inför Grannens dag kan vi alla fundera på hur grannsämjan kan förbättras. En god grannsämja är nämligen början på att bekämpa plattnackarna i Stockholm.
Är man riktigt modig bjuder man grannen på en kopp kaffe och bulle, gärna nybakad, och hjälper till att starta ett embryo till Sveriges nya frihetsrörelse. Friheten från överherrar, och damer, i riksdag och departement!