Frihandel

Frihandel 1

Ett säkert sätt att skaffa sig ovänner i det stora frihetliga cirkustältet är att kritisera frihandel. Enligt gängse teoribildning, med betoning på teoribildning, föreligger nämligen följande konklusion; Frihandel är guds gåva till människosläktet.

Det finns nämligen ingen ände på vilka fördelar vi åstadkommer med ett fri och oreglerad handel.
Välstånd fördelas över värden eftersom alla kan konkurrera med sin arbetskraft. Ytterligare välstånd fördelas eftersom vi får möjlighet att köpa vad vi vill.
Den politiska friheten kommer öka av oklara skäl när marknadsekonomi inrättas som ett resultat av frihandeln, vilket per definition underlättar yttrandefrihet, pressfrihet och Berra Johansons uppåtgående i Zen.

Det är inte helt klarlagt varför och när detta verkligen inträffar. Men Sverige ligger givetvis i framkant på utvecklingen. På senare tid genom att vår vindkraft köps upp av statliga kinesiska aktörer.

Mycket kan man säga om Kina. Men måttliga maktambitioner har de inte. Deras maktambitioner är snarare omåttliga.
Vidare kan alla som har någon form av intresse för annat än televisionens och de sociala mediernas ytliga tarvligheter, konstatera att särskilt fritt och demokratiskt är det inte i Kina.

Tvärtom är det så att en växande medelklass i Kina med gott mod och glatt humör förväxlar ekonomiskt välstånd med medborgerlig frihet.

Vad en växande medelklass i Kina har för sig är givetvis deras ensak helt och hållet.
Precis som det är att vi svenskar ska bry oss om vem som hanterar infrastrukturen i Sverige.

Exempelvis att kinesiska aktörer driver lokaltrafik och fjärrtåg. Som kinesiska aktörer med tveksamma kopplingar till staten intresserar sig för kritiska uppdateringar av mobiltelefonnätet. Och vindkraften som miljöfascisterna, eller om det heter Miljöpartiet, vill smälla upp på snart sagt varje ledig kvadratmeter.

Vi kan tänka oss följande scenario.
Miljöfascisterna lyckas hänga kvar i maktens korridorer och slå sönder i princip hela den energiproducerande sektorn, förutom vind- och vattenkraft. Kineser har köpt in sig i en sådan mängd att sitter på makten. En journalist uttalar sig misshagligt eller ett företag låter undslippa sig något som Peking uppfattar som ett hot.
Peking beordrar ström av.
Ridå Sverige.

Lite som den knipa Tyskland försätter sig i med rysk gas. Eller oljekriser på den tiden när sådana begav sig.

Att miljöfascisterna inte bryr sig är givetvis som väntat. Dras febriga drömmar om ett lågfrekvent brummande från vindturbiner över hela landet är egentligen skäl nog för dem. Om vi parar det med MP:s övertygelse om att folket i diktaturer skall resa sig för att de inte bara har mat för dagen, utan också pengar över till lyxkonsumtion, så blir slutsatsen att detta bara inte kan gå fel!

Varför, kan man fråga sig?
För att Peking-gänget egentligen består av rättrådiga politiker med en svensk värdegrund?
För att man ser tecken på att det kinesiska folket i sin helhet är gravt missnöjda med en kraftigt förhöjd levnadsstandard jämfört med kulturevolutionens dagar?
För att MP lever i en alternativ verklighet där vi äter sega råttor till middag och fiser regnbågar?

De flesta av oss som har en någorlunda verklighetsförankrad syn på tillvaron inser att det finns en del problem med sakernas tillstånd.

För att någorlunda hantera frihandeln kan man sluta sig samman i olika unioner. Vi som har varit med om haveriet som kallas EU konstaterar att lösningen minst sagt är suboptimal.
EU är synonymt med höga kostnader, orimlig byråkrati och ständiga krav på mer överstatlighet.

Att sluta handla med Kina går nog inte. Landet är för stort för att ignorera.
Vad göra?

Det vore tacksamt om man drog något i handbromsen och såg nyktert på sakernas tillstånd. Det går att göra det utan att inskränka för mycket i varor och tjänster som rör sig över landgränserna.
När det gäller energipolitiken sker detta enklast genom att inte slå befintlig infrastruktur till grus och aska. Att MP med sin skeva verklighetssyn ska få respass ur regering och riksdag är givetvis helt nödvändigt.

Svenska politiker ska i första hand se till Sverige och svenskarnas intresse, inte gulla med kinesiska investerare!