Försvarsmakten

Försvarsmakten 1

Samtidigt som LFÖ-21, flygvapnets stora luftförsvarsövning, pågår för fullt och fyller en medelålders mans hjärta med glädje när JAS-planen dundrar förbi så lanserar Försvarsmakten en debil reklamkampanj där vi kan ”SE HUR SVERIGE ÄR VÄRT ATT FÖRSVARA”.

LFÖ-21 har givetvis skötts med oklanderlig felfrihet. Redan för några veckor sedan delades det ut lappar till oss som bor i närheten till start och landningsbanorna. Man förvarnade om att start och landningar skulle kunna ske dygnet runt, som bekant håller sig ju den lede fi inte till vanliga kontorstider.

Vidare konstaterades det att själva övningsområdet inte låg i Halmstad utan över Östersjön upp till området kring Stockholm. Hur många starter och landningar det skulle bli fråga om kunde man inte sia om. Eftersom skarpt läge övas är meningen att flygstridsledningen utnyttjar baserna taktiskt, på civilspråk betyder det ungefär ”efter behov”.

Just passagen om att övningsområdet ligger över Östersjön är givetvis intressant. Det säger ju en hel del om den förväntade fienden, vilket knappast kan vara Estland, Lettland och/eller Litauen. Inte heller Polen, Finland eller Tyskland visar särskilt aggressiva tendenser.
Eftersom USA passar på att landsätta ett robotsystem medelst flyg på Gotland under LFÖ-21 får man kanske en vink om den förväntade opponenten som skall bekämpas?

Någon ökad militär närvaro i Halmstad har inte noterats. På stadens gator och torg har livet pågått som vanligt. Det enda med militära referenser, förutom vackra JAS-plan på himlavalvet, som noterats är en ny reklamkampanj från Försvarsmakten.

För ett tag sedan var det många, däribland jag, som tyckte att myndigheten tog i lite väl mycket när man påstod att Pride-flaggan var värd att försvara.
För att gräva hålet de trillat i ännu lite djupare lanserar de nu en kampanj under devisen ”SE HUR SVERIGE ÄR VÄRT ATT FÖRSVARA”.

Ni har kanske råkat snubbla över reklamfilmen med titeln ”Strömavbrottet” som de kör på sin hemsida och i reklamfinansierad television?
Den inleds lite lömskt med en kvinna som sitter på lokal med en påslagen TV där det rapporteras om ”stora klimatdemonstrationer” innan den och ljuset slocknar.
Därefter verkar allt slockna medans infanterister är ute och smyger i skogen, örlogsfartyg dundrar fram över haven och flygvapnet gör det som flygvapnet vanligen sysselsätter sig med, nämligen flyger.

Efter ett tag blir det morgon igen, televisionsapparaten hemma hos en kvinna (det är oklart om det är samma fruntimmer som var på lokal) går igång igen och rapporterar om ”ett stort strömavbrott på grund av stormen”.
Soldaterna som smög i skogen verkar glada.

Jag är inte helt säker på vad Försvarsmakten vill framföra. Kanske är det att man klarar av och kriga om det är storm och strömavbrott?
I min värld är det dock inget man behöver göra särskilt mycket reklam för, det är en förmåga som jag närmast förväntar mig att Försvarsmakten har!

Under rubriken ”ETT LAND VÄRT ATT FÖRSVARA” på Försvarsmaktens hemsida spaltar de upp det lite mer noggrant.
Bland annat är min yttrandefrihet värd att försvara, så också demonstrationsfriheten (även om det varit lite si och så med det under dödsmördarpandemins härjningar) och givetvis religionsfriheten.
När det gäller detta med religionsfriheten ger sig dock Försvarsmakten inte in i några djupare funderingar. Jag får enligt dem tro på vad jag vill, men hur är det egentligen för dem som ogillar specifika religioner eller inte vill tro alls?

Poängen från min sida är givetvis att Försvarsmakten inte skall vara en opinionsbildande myndighet, punkt. Att vi ska ha ett försvar för landet är så självklart att det inte behöver diskuteras. Ett land har alltid en stående militär förmåga på sitt eget territorium, sin egen eller någon annans. Jag föredrar vår egen.

En Försvarsmakt som måste gå ut och påpeka sitt eget existensberättigande saknar rätt styrning, målsättning och självförtroende för sin uppgift. Den är resultatet av politisk räddhågsenhet och riskerar landets frihet.

Det är ytterligare en sak som vi måste rätta till genom att välja rätt när vi går till valurnorna 2022. Blir jag vald ska jag åka runt till förbandscheferna i Sverige och fråga vad de behöver hjälp med för att bättre klara sin uppgift att värna landets frihet och oberoende!