FörsäljningsRekord

FörsäljningsRekord 1

Gekås i Ullared gör ett nytt försäljningsrekord i juli månad.

Enligt en artikel i lokalblaskan Hallandsposten köptes varor till ett värde av 780 miljoner kronor av 628 500 besökare. I båda fallen var det ökning med knappat en femtedel om man jämför med samma månad förra året.
Förklaringen stavas dåligt väder och ökningen av så kallade hemester. Det senare innebär att man istället för att bli evakuerad från hotell i grekiska övärlden eftersom klimatfascister får fnatt i värmen och startar bränder så stannar man hemma i Sverige.

Hemester är ett begrep som populariserades under den numera alltmer bortglömda dödsmördarpandemin som trots tappra försök från alla möjliga håll inte blev den civilisationens nemesis man hoppats på. Även då var folk i behov av semester men utomlands var det svårt att åka på grund av alla bestämmelser för att förhindra smittspridning, hemester fick det alltså bli.

Tyvärr finns det ett stort ett problem med hemester. Som bekant är Sverige ett land som saknar kultur och historia, något vidare väder (eller om det ska vara klimat) har vi inte heller att skryta med.
I avsaknad av intressanta besöksmål i övrigt väljer därför många att ägna semester åt att handla. Antingen med sparade pengar eller på kredit, vissa maximerar upplevelsen genom att göra både och!
När det gäller Ullared är hela rasket optimerat för den totala shoppingupplevelsen. Därstädes finns både camping och hotell att tillgå för dem som vill sprida ut upplevelsen över flera dagar. På ett ganska bekvämt avstånd ligger dessutom både Falkenberg och Varberg för den som vill byta av med salta bad.

Jag tillhör i kraft av min ålder, 54 år gammal är jag, veterangardet när det gäller att sommarshoppa på Gekås. Vi bodde i Stockholm och hade för vana att besöka Ullared när vi bodde i mina farföräldrars sommarstuga utanför Halmstad. Jag minns dessa somrar, undantaget besöken i Ullared, med stor glädje.
Om jag minns rätt, vilket inte nödvändigtvis är fallet, var det alltid åtminstone duggregn när man stod i det ändlösa kön för att släppas in. Väl inne rådde kaos och djungelns lag som dåligt passade mitt unga och känsliga sinne.

Hur det än nu är med mina minnesbilder så kan man konstatera en märklig omständighet. Enligt de som anses begripa så ska det förekomma inflation och kris, ändå är det så att shoppingen på Gekås i Ullared slår rekord. Hur kan det komma sig?
Förklaringsmodellerna varierar beroende på vem man frågar, det finns både psykologiska och ekonomiska teorier i sammanhanget.
Ullareds vd Patrik Levin uttalar följande visdomsord i ett pressmeddelande: ”Vi märker att många väljer att ’hemestra’ inom Sverige och att vårt koncept med låga priser på shopping, boende och mat är extra attraktivt när semesterkassan ska räcka till mycket”.

I princip har han nog rätt, Patrik Levin, tyvärr avslöjar han den moderna människans erbarmliga ensidighet med sitt uttalande. Jag undrar vad det blivit av oss när våra semestervanor ska avgöras av hur optimalt vi kan spendera våra pengar, har vi sjunkit så lågt?
Om så är fallet är kanske det bästa som kan hända att civilisationen som sådan går under så att vi kan bygga något nytt och bättre på dess ruiner?

Min åsikt är bestämd i detta fallet. Vi kan inte bygga våra liv på shoppingupplevelser. Själva begreppet är naturvidrigt, en designerprodukt konstruerad av giriga kapitalister och välmenande socialister för att hålla oss i schack. Båda grupperna betraktar oss som pjäser som kan förflyttas över en spelplan i akt och mening att ge dem störst möjliga nytta och avkastning.
Priset vi betalar är att vi har massa grejer, stora skulder och en skriande brist på verkliga känslor och upplevelser.

Att Gekås i Ullared slår försäljningsrekord är således ett underbetyg till den moderna människans förmåga att göra motstånd. Det är ett bevis för att jag och mina partikamrater samt likasinnade misslyckats med att nå ut och förklara vad som är väsentligt här i livet, nämligen den lilla gemenskapen.
Det är, vänner och ovänner, moderniteten som hånskrattar oss rakt upp i ansiktet!

Sist men inte minst, jag står fast vid att Nato inte är för oss och att Swexit bör ske per omgående, helst redan igår!