Förbannat hyckleri!

Förbannat hyckleri! 1
Att bojkotta Marabou är givetvis ett förbannat hyckleri.¹

Är det den multinationella jätten Mondelez man är ute efter så får man även sluta med Daim, Japp och Oreokex. Inte heller tuggummi från Stimorol eller V6, inte Oboy eller vingummi från Bassetts går bra, eller Toblerone, Milkachoklad eller Philadelphia mjukost.

Att vara konsekvent med sitt bojkottande blir inte lätt för den vanlige konsumenten, för att citera ut tidningen Proletärens nätupplaga: ”Mondelez är som sagt inte ensamma om att ha kvar verksamhet i Ryssland. De har sällskap av Unilever, så säg ajöss till Knorrs soppor, Hellmans majonnäs, GB:s och Ben & Jerrys glass, Doves schampo och Rexonas deodorant. Kvar är också Procter & Gamble med märken som Ariel, Always, Gillette, Braun, Head & shoulders, Yes och Pampers. Likaså Nestlé, med Zoegas, Hälsans kök, Kitkat och After eight, liksom Mars som förutom chokladen med samma namn också äger Snickers, Bounty, Twix, M&M:s och rismärket Ben’s original.”

I samma text kan vi läsa: ”Ska 340 svenska arbetare på Marabous fabrik i Upplands-Väsby offras för att ägaren, amerikanska Mondelez International, inte stängt ner all verksamhet i Ryssland?”
Och så är det, givetvis ska arbetarnas offras på den heliga solidaritetens altare för att människor ska få känna sig som delaktiga i kampen mot ryssen.

I mitt eget flöde i det träsk av avarter sociala media utgör har det uppstått ett visst rabalder kring den specifika frågan om regionerna ska bojkotta Marabou.
Min åsikt är att de har viktigare saker att sysselsätta sig med än att utföra symbolhandlingar som inte är till gagn för någon. Man skulle exempelvis kunna bistå med traumavård och eller utrustning i Ukraina, till Sverige vill krigsskadade Ukrainare inte komma enligt en artikel i Läkartidningen.

Att göra något vettigt och sunt är emellertid för svårt och jobbigt för svenska regioner som så till den milda grad har trasslat till sig att de måste betala personalen bonus för att inte ta ut sina semestrar, då kollapsar nämligen den svenska sjukvården under sommaren.
Man måste givetvis också ha tid för alla genuscertifieringar, produktionen av värdegrundsdokument och (åtminstone i Halland) ägna sig åt den för moderniteten så avgörande uppgiften att i länet samordna byggandet av cykelbanor.

Man försöker, med andra ord, hålla näsan över i ytan i den så kallade kärnverksamheten och i övrigt tramsa på så gott man kan.
Då passar givetvis en bojkott av chokladkakor som hand i handsken. Man visar att man gör något utan att egentligen lägga två pinnar i kors, utmärkt!

Region Stockholm har dessutom döpt om busshållplatsen utanför Moskvas ambassad till ”Fria Ukrainas plats”. Man riktigt anar utbrotten och tvivlen i Kreml inför en sådan kraftfull åtgärd.
Putte måste kraftigt ha övervägt att ställa in hela operationen i Ukraina men blivit övertalad att låta bli!

Enligt min åsikt finns det ett bara ett sätt att komma tillrätta med ryssen. Det är att slå honom till spillror och hålla resterna av honom som finns kvar i ett förbannat kort koppel.
Att runka egot genom att avstå chokladkakor till fredagsmyset hjälper föga och regionerna har viktigare saker att tänka på!

  1. Den som önskar vara konsekvent hittar en komplett lista på företag verksamma i Ryssland här.