En sorgens dag

En sorgens dag 1

Det råder sorg och förstämning i Halmstad.

Så illa är det att en verkställande direktör till lokalblaskan Hallandsposten rapporterar om ”folks tårfyllda ögon”.
Jag hoppas att karln har en för ändamålet god sjukförsäkring som kan ge honom tillgång till psykolog för samtalsstöd. Eljest riskerar han kanske själv att bli ett känslomässigt vrak. Det skulle kunna påverka vinstutdelningen till hans aktieägare negativt, och sådant vill man ju inte vara med om.

Bakgrunden är som vanligt att politiker lagt sig i och styrt och ställt. Kommunens bostadsbolag HFAB har av dessa tankens giganter ställts inför högre avkastningskrav.

Den minnesgode läsaren av min blogg känner för övrigt väl till turerna om HFAB. Man har bland annat avskedat en Vd för bolaget, hon ville upphandla bredbandstjänster till hyresgästerna. Vilket politikerna inte ville veta av, Halmstad kommun har nämligen ett eget kommunalägt bolag som ska sköta sådant. Att upphandla de tjänsterna skulle visserligen bli fördelaktigt för hyresgästerna, men dåligt för det kommunalägda bolaget.

Kravet om högre avkastning har dock legat kvar. För att uppnå kravet bestämde man sig för att sälja av en del av beståndet och sålunda vidtog budgivning.
Något förvånade blev man över att den tog rejäl fart och överskred alla förväntningar. Vilket bevisar att såväl politiker som tjänstehen antingen lever och verkar under stenar i skogen, eller att dessa ljuger grovt om sin överraskning när priset på det för försäljning aktuella beståndet rakade i höjden.

För att säkerställa maximal avkastning har givetvis både fastighetsbolag med feta kassor och hyresgäster kunnat buda. De sistnämnda skulle då köpa loss sina lägenheter och ombilda till bostadsrättsförening. Det är Vd:n för Restate som berättar om de tårfyllda ögonen. Företaget marknadsför sig med ”Vi har den bredaste kompetensen inom bostadsrätter”.

Och visst kan man förstå att hyresgästerna som bor på Norra vägen i Halmstad blev lite ledsna över att förlora budgivningen. Sannolikt kommer det vara en förhållandevis kylig stämning mellan majoriteten som bespetsat sig på en ordentlig avkastning, och de fåtal som ståndaktigt vägrade att rösta ja till stora banklån för att få bo kvar.

Norra vägen har något av ett A-läge i Halmstad. Fördelen är att det är nära till allt utan att ligga mitt i stan och feststråken. De som hoppats på en linjär utveckling av bostadspriserna fick givetvis se många sköna slantar gå förlorade.
Vinnaren blev istället Ilja Batljan och hans företag SBB.

Ilja Batljan är en sosse av det riktigt präktiga slaget. För den som tvivlar på den saken vill jag meddela att han faktiskt lyckats disputera på en avhandling betitlad ”Demographics and Future Needs for Public Long Term Care and Services among the Elderly in Sweden: The Need for Planning” och dessutom varit ordförande för Södertörns högskola.

Att vara sosse och tjäna grova pengar anses numera inte utgöra något motsatsförhållande. Men lite heder får man givetvis uppvisa, det är sannolikt därför hans företag heter SamhällsByggnadsBolaget, SBB.

Man kallar sig blygsamt för ”Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur”. Vilket givetvis är passande på flera sätt för en gammal socialdemokrat. Åtminstone så länge stat och kommun ålägger medborgarna att skicka barnen till för ändamålet särskilt organiserade uppfostringsanstalter, eller skolor som det kallas, där SBB påstår sig vara särskilt kompetenta.
Man har ett särskild förkärlek för ”Samhällsfastigheter”, det vill säga hus där skattefinansierade verksamheter är verksamma. Nämn något skattefinansierat så ska ni se att SBB och Ilja Batljan är med och leker!

Men med SBB är det väl som många andra aktiebolag, man måste diversifiera verksamheten. Sålunda köper man upp och försöker kapitalisera på det som vanligt folk inte kan vara utan, nämligen bostäder. Det är nämligen en oundgänglighet här uppe i det kalla norden. Att man räddar vanligt folk från att belåna sig sönder och samman är givetvis en ren bonus.

Som tröst till de boende på Norra vägen får jag säga att med tanke på det nuvarande världsläget kanske ni har anledning att andas ut istället för att gråta.
Sist men inte minst rekommenderar jag hemnet.se om det nu skulle vara så att ni vill belåna er över taknocken!