Empati och Altruism

Empati och Altruism 1

Förmågan att uppleva och förstå andra kännande individers känslor kallas empati. Övermåttan av detta från vänstern är på god väg att ta kål på oss. Särskilt när det paras ihop med altruism, d.v.s. oegennytta.
I Sverige är det dessutom så illa att både empati och altruism är påbjudet från högsta ort. Riksdag, regering, departement och myndigheter tvingar det på oss!

På det personliga planet har jag glädjen av att hjälpa en del människor att hantera vissa delar av sitt liv. Kanske är det både empati och altruism inblandat i den verksamheten?
Eller så är den mer prosaiska förklaringen att det helt enkelt hjälper mig att hantera mina egna problem, någon särskilt god människa vill jag inte påstå att jag är. Men jag har själv befunnit mig på botten. Om det hjälper mig att hjälpa andra, vilket det verkar göra, är det klart att jag hugger i lite.

När man på politikers vis försöker sig på samma sak på nationell eller internationell nivå blir det värre. Det går så att säga lätt på arslet.
De hiskeliga miljarderna som riksdagen i går lovade bort i corona-stöd är en sådan sak.

För några veckor sedan fick Vetlanda känna på konsekvenserna av vår migrationspolitik. Dubbelt tragiskt var det att en kvällstidning intervjuat gärningsmannens storebror i hemlandet!
Tredubbelt tragiskt att statsministern yrade om att detta inte var ett resultat av hans regerings förda politik. Även polischefer och så kallat ”vanliga” människor, det vill säga socialister, uttalade sig så jag blev mörkrädd.

Notera vad jag skrev tidigare. Om det hjälper mig att hjälpa andra, vilket det verkar göra, så är det klart att jag hugger i lite.

Låt oss överföra det till Sveriges nuvarande situation.
Hjälper det oss att betala 150 miljarder kronor till EU:s krisfond? Hjälper det oss att utgöra en skyddad oas för alla omöjliga typer från mellanöstern?
Känner folket i Höganäs sig trygga när bomber exploderar i hyreshus?

Som förälder vill man oftast hjälpa sina egna barn, det får anses vara ett minimum om man har möjlighet därtill. Men att utsträcka det till all världens barn, och för den delen ”barn”, blir omöjligt.
Känner man att det är en för ångestfull insikt att bära ska man nog prata med någon som är expert på att korrigera empatistörningar.

Ytterligare ett exempel är det beramade klimatet. Där är det faktiskt så att det finns en aktiv grupp ”experter” som kallar sig klimatpsykologer. Frågan är väl om inte de spär på ångesten som vissa känner inför jordens snara undergång.
Klimatångesten, eller om det är missriktad empati och altruism, verkar också vara kraftigt situationsberoende. Någon större ångest för att köra sina telningar en och en i stora bilar till skolan verkar inte den fisiga medelklassen där jag bor ha.
Värst är givetvis miljöfascisterna i Sveriges regering som helst verkar vilja sparka oss tillbaka till medeltiden, fast på elcyklar.

Det kan vara så enkelt att vänstern helt enkelt missförstått vad empati innebär. Att jag upplever och förstår människors känslor innebär inte nödvändigtvis att jag bör agera. Ganska ofta kan det vara bra att inte agera alls. De flesta blir fullt nöjda med att man kan begripa dem.

Med oegennytta, altruism, kan det vara knepigare. Mycket ofta ligger där en dold vinst för en själv. Konstigt vore det annars, vi människor skulle inte lyckats så bra som art om vi inte kunde vara altruistiska.
Men att vara altruistisk innebär inte att vara snäll så man är dum. Distinktionen är livsviktig.
Det hemska med vänstern är att de inte har någon koll på konsekvenserna för det stora flertalet, de har aldrig haft det och kommer sannolikt inte få det.

För vänstern är det exempelvis inte konstigt att en grovt kriminell artist som sitter häktad för kidnappning vinner ett prestigefullt musikpris. Han ”förmedlar en stark berättelse”. Att den historien förtäljer grov kriminalitet som drabbat andra människor hårt bryr sig vänstern inte om.

Där står vi idag. I morgon är det sannolikt sju resor värre.
Kom ihåg att det är VI som kallas empatistörda. Det är ett sätt för vänstern att upprätthålla illusionen om sin egen godhet. Vänstern kickar igång på sin upplevda godhet, deras påstådda empati och altruism kommer bara bli värre.

Stoppa vänsterns empati och altruismterror!