Elstöd

Elstöd 1

”Regeringen” har nu lagt fram ett nytt förslag till elstöd för företag.

Det förra fick man nämligen dra tillbaka eftersom man annars riskerade pisk från EU. Det förslaget hade ett tak på en förbrukning av 3 miljoner kilowattimmar, det nya förslaget på 2 miljoner euro. Som tidigare gäller förslaget elområde 3 och 4.

Båda förslagen har sålunda ett tak. Men det skrotade gällde förbrukningen, det nya reda pengar. Det är med andra ord bra virrigt att vara medlem i EU. Ebba uppges sitta som på nålar hållandes alla tummar hon har, sannolikt ber hon också en och annan bön, för att detta förslaget ska finna nåd inför kritiskt granskande ögon.
Så är det nämligen att Energimarknadsinspektionen (EI) också ska ge sitt utlåtande innan hon kan räkna hem det.

För Ebba, Uffe och alla andra stjärnor i ”regeringen”, samt deras stödhjul SD, är den politiska skadan redan skedd. Stödet utlovades nämligen vara på plats före jul men fick skrotas. Som tur är sker det tidigt under mandatperioden och det finns flera sätt att skademinimera.
Det mest självklara (och rättvisa) av dem alla är att skylla debaclet på den nuvarande ”oppositionen” som satt landet i knipan. Ett argument som inte kommer användas i närtid är att EU ställt till trubbel med sina statsstödsregler.

Det sistnämnda låter sig nämligen inte göras eftersom Sverige för närvarande innehar ordförandeskapet för projekt Europas Förenta Stater. Det skulle se ut det, tycker alla inblandade, att den vuxne i rummet, Uffe, började snacka strunt under det att han håller i ordförandeklubban!

Dessutom passar det bra att Svenska kraftnät har tagit fram båda förslagen. Såsom varandes ett statligt affärsverk ligger det på behagligt avstånd från ”regeringens” omedelbara kontroll. Pellejönsarna därstädes som tagit fram båda förslagen är inte tillsatta av den nuvarande ”regeringen”, det är ett som är säkert.
Givetvis är ”oppositionen”¹ också underkunniga om detta faktum, de låtsas bara inte om det.

Men man kan givetvis fundera över åtminstone två saker. Den första är varför en svensk ”regering” nödvändigtvis måste böja knä inför EU?
Det beror givetvis på att vi är med i klubben och till varje pris vill framstå som ordningsmannen, eller om det numera kallas ordningshennet, i klassen. Vi kan knappast gapa på socialkonservativa ungrare och ortodoxa polacker om vi själv inte följer alla regler till punkt och pricka. Åtminstone är det våra höga vederbörandes åsikt.

När det gäller både ungrare och polacker så har de en mycket osvensk syn på sina medlemskap. De kapar åt sig vad de kan och är fullständigt nöjda med den saken. För oss lutheranska nordbor framstår det som synnerligen osolidariskt, ordning och reda ska det vara.

Den andra frågan är varför vi alls måste ha elstöd?
För en lekman som undertecknad verkar saken mycket enkel. Om marknadskrafterna styr så bli det förbannat dyrt om det föreligger ett underskott. Detta torde bevisas av att själva stödet utgörs av avgifter som konsumenter redan betalat in i så kallade överföringsavgifter. Dessa blir betydande när det råder brist på kräm i nätet och är normalt avsedda att gå till underhåll och investeringar. Nu ska vi(ssa) få pengarna tillbaka, på vanlig svenska kallas det rundgång.

En mycket rimligare åtgärd vore att tillse att det inte uppkom någon större brist genom att producera mera. Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig kraftverk som på något sätt kunde koka vatten som driver turbiner och snabbt kan sättas på och stängas av.
Hur dessa skulle kunna fungera känner vi i dag inte till eftersom allt som inte är förnybart är lika med trolldom och häxeri, möjligen undantaget oljeeldade kraftverk.

Man skulle också, rent teoretisk givetvis, tänka sig att tillgodose den egna befolkningens behov först. Men av lätt insedda skäl faller det på solidaritetsprincipen. Även pornografen Horst på Reeperbahn ska kunna ha det ljust och varmt.
Vi får hoppas att Sveriges många småföretagare lyckas hålla ut innan pengarna de redan betalat in kommer i retur!

  1. Mycket citattecken blir det av lätt insedda skäl. Vi har varken regering eller opposition här i landet, i riskdagen sitter det bara en hel drös socialister (enligt min ödmjuka mening).