Dödsstraff

Dödsstraff 1

Det finns flera anledningar till att ett land allvarligt måste fundera på att införa dödsstraff.

Jag skrev om dödstraffet på denna blogg den 5 november 2021 när KLP beslutat om sitt nya partiprogram. Eftersom vi till skillnad från alla andra partier i Sverige avstår  från att skriva folk på näsan om vad det ska tycka och tänka, allt annat vore att hemfalla åt socialism, har vi valt att formulera oss på följande sätt:  “Klp inte är helt främmande för en återupptagen debatt om huruvida dödsstraff i extrema fall ska finnas att tillgå längst ut på straffskalan.”

Som av händelse har nu ett sådant extremfall gällande en svensk medborgare gått till åtal. Det gäller en 49-årig kvinna, Lina Ishaq, som är uppväxt i Halmstad. Efter att hon på de svenska skattebetalarnas bekostnad förflyttats från det kurdiska fånglägret hon satts i efter det islamiska paradisrikets tidigare fall sitter hon i fängsligt förvar i Sverige.
Det går dock med en relativt enkel sökning på internet konstatera att hon är skriven på en adress i Halmstad.

Åtalet gäller grov krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat, det är för övrigt första gången i svensk historia som någon blir åtalad för det brottet i Sverige.
Vad Lina Ishaq misstänks gjort är helt enkelt att hon använt sin son som barnsoldat för terroristorganisationen IS mellan 2013 och 2016. Bland bevisningen finns filmer och foton på sonen när han befinner i en krigszon och poserar beväpnad tillsammans med andra IS-terrorister och döda kroppar.
Sonen själv kan dock inte kallas som vittne. Enligt polisen dödades han i strid 16 år gammal.

Om Lina Ishaq finns egentligen inte mycket att tillägga förutom att det är den vanliga visan. I Halmstad var hon en ganska vanlig ung flicka, dock en hejare på fotboll och mittfältsklippa i BK ASTRIOS damlag. Sedan slog det slint och hon radikaliserades. Lisa gifte sig med annan stolle och flyttade till ett land med mycket sand.

Hon har tidigare utretts för bidragsbrott, vilket lades ned eftersom hon flyttade till Storbritannien och blev onåbar. Direkt efter att vi skattebetalare med gemensamma ansträngningar lyft ut henne från det kurdiska fånglägret misstänktes hon för äktenskapstvång. I den delen kunde dock åklagaren inte komma vidare. Man kan väl tänka att döttrarna hon gift bort och lämnat kvar i främre orienten inte precis kan delta i utredningen.

När det gäller saken med sonen som dog i strid 16 år gammal kommer hon dock inte undan. Vilket kanske kan vara en liten tröst i bedrövelsen. Nu återstår det ju bara att tröska sig igenom det svenska rättssystemet och, om man nu tror på några sådana, be till högre makter att sagda rättssystem inte helt och hållet består av sillmjölkar.
I potten ligger enligt åklagaren livstids fängelse.

Vi kan givetvis konstatera att det bästa vore att den tidigare mittfältsklippan, bidragsbrottslingen och äktenskapsförmedlerskan Lina Ishaq inte alls återkommit till Sverige. Det näst bästa i nuvarande läge är givetvis att straffet blev livstids fängelse tillsammans med de andra stolpskott till kriminaldårar som förtjänar detta.

Om jag finge haft ett ord med i laget vid lagstiftandet skulle dock en person av hennes kaliber inte ha någon rätt att finnas. Det är nämligen svårt att tänka sig en värre förbrytelse än att skicka sina barn i döden.
Jag har svårt att förstå att någon skulle kunna komma till en annan slutsats. Vad Lina Ishaq gjort passar som hand i handsken in i definitionen av extrema fall längst ut på straffskalan. Hon har om hon döms skyldig begått den värsta förbrytelsen en mor kan göra.
Hon har helt enkelt förlorat rättigheten att existera.

Tyvärr ska nu saken manglas genom ett av västvärldens fisigaste rättssystem som har att ta hänsyn till än det ena och än det andra. Kultur-, debatt- och ledarsidor i olika tidningar kommer översköljas med texter som ska problematisera och ge oss medborgare olika perspektiv.
Om det nu blir någon straffutmätning som innebär fängelse, vilket väl är tveksamt eftersom Lisa Ishaq själv ska göras till offer, så väntar en kriminalvård med betoning på vård.

I Sverige är det nämligen så att att det uttalade målet är att alla och envar som sätts i fängsligt förvar ska rehabiliteras till fullvärdiga medborgare igen.
Detta gäller även mammor som med berått mod skickar sina söner i döden.

Det är  därför alla människor som befinner sig vid någorlunda sunda vätskor ska rösta på KLP i valet 2022. Anledningen är helt enkelt att “Klp inte är helt främmande för en återupptagen debatt om huruvida dödsstraff i extrema fall ska finnas att tillgå längst ut på straffskalan.”