Dagsaktuella kommentarer

Dagsaktuella kommentarer 1

Det händer så mycket nu att man knappast vet vilket ben man ska stå på, alltså får det bli lite spridda skurar och dagsaktuella kommentarer!

Som bekant är det prekärt läge för förlossningsvården i Stockholm, barnmorskor tröttnar och säger upp sig en masse. Den senaste given i Stockholms förlossningssoppa är att regionen sagt nej till barnmorskornas krav på 8000 kronor mer i månaden.

Om 8000 kronor i lönelyft kan man säga mycket.
För det första att det är ett märkligt krav att ställa om man förövrigt går på knäna under ruttna arbetsförhållanden. Det är knappast roligare att jobba ihjäl sig för 8000 kronor mer före skatt, kan jag tycka.
För det andra att den så kallade förlossningssamordnaren i Stockholm som uttalade sig om barnmorskornas krav i Aftonbladet, Nicole Silverstolpe, kanske inte helt och hållet kan sägas förtjäna sin lön på lite drygt 118 655 kronor i månaden.¹

Visserligen finns det nog inga klara samband mellan offentliga tjänstehens löner och effektiviteten i det arbete de sägs utföra, men nog skulle man kunna begära en hel del om man betalas över 118 000 i månaden? Exempelvis att förlossningsvården fungerade bättre än vad som nu är fallet, i alla fall?
Det kan inte på något sätt vara en överraskning att barnmorskorna är missnöjda!

Ett ständigt närvarande problem med offentliga medel är att det ska räcka till så mycket, löner till barnmorskor och förlossningssamordnare är bara två exempel på detta faktum.

På sosseriets kongress i Göteborg  hänger man inte läpp över dylika petitesser. Under fredagen beslutade man om ”gratis” kollektivtrafik till ungdomar under sommarlovet. För att sockra lite slängde man in en utredning som ska bena ut om inte kollektivtrafiken ska vara ”gratis” för kravalknotten året runt.

Om ”gratis” kollektivtrafik till ungdomar kan man säga mycket.

För det första att förslaget givetvis lades av SSU, Socialistiska SnorUngar. Tomas Eneroth, som är ”infrastrukturminister” och partistyrelseledamot tillstyrkte med gillande förslaget. Till saken hör att hr. Eneroth tydligen är särskilt bundis med Magdalena Andersson som nu, i ordens verkliga betydelse, är högsta hönset för sosseriet. Tyvärr blev han han inte som planerat partisekreterare, den posten fick Tobias Baudin som tidigare chefat för kommunalarbetarna inom LO. Både LO och kommunal måste självklart hållas på gott humör!
Samtidigt ska nu tingens ordning vara så att SSU inte längre får vara adjungerade i sossarnas mäktiga verkställande utskott. Alltså fick Thomas en chans att hålla SSU på gott humör och visa Magdalena att han har fingertoppskänsla i ”det politiska spelet”.
Förlorarna är som vanligt skattepacket, du och jag alltså, som får stå för kalaset.

För det andra kan vi konstatera att ingenting som på något sätt måste finansieras, exempelvis lokaltrafik, någonsin kan vara ”gratis”. Det kan vara kostnadsfritt för dem som slipper betala, men aldrig gratis. För ungdomarna är det så enkelt att de får åka på krita. Med visshet kommer de växa upp. Sannolikt vill inte heller framtidens Socialistiska SnorUngar betala för sig, den räkningen skyfflar de över på den tidens skatteslavar.

För det tredje är ”gratis” inte bara gott. Det kan också lätt förknippas med viss ansvarslöshet. Eftersom de små liven slipper punga ut med pengar kan vi förvänta oss att de med tiden utvecklas till riktigt förhärdade kravmaskiner. Jag är tacksam och glad över det faktum att medellivslängden för män i Sverige bara ger mig knappt 30 år till att leva!

Sist men inte minst upphör jag aldrig att förvånas över Aftonbladets ledarsida. Ledarskribenten Jonna Sima uttalar sig vitt och brett om politiska motståndares svårigheter att attrahera kvinnliga väljare.
Partiet som Jonna skriver om är givetvis det kryptosocialistiska SD. I texten utför hon ett formligt lustmord på de arma stackarna, vilket antagligen inte bryr dem i någon högre utsträckning.

Faktum är att två riksdagspartier i Sverige verkar ha en större andel manliga än kvinnliga väljare enligt den SCB-undersökning från november 2018 som jag i hastigheten lyckas finna på det mäktiga internätet. De redan nämnda kryptosocialistiska SD och det tillika kryptosocialistiska M.
Man undrar då stilla, som det fördömda högerspöke man är, varför inte Jonna Sima ägnar något lite tid att sparka på de andra partierna, som trots sina mångfald av kvinnliga sympatisörer inte lyckas göra livet lättare för dem? Exempelvis när det gäller förlossningsvården i Stockholm. Förlossningsvård måste ju med viss rätt vara en ganska typisk kvinnofråga!

Å andra sidan, vem begriper sig på socialistisk logik? Kan en sådan ens sägas existera?
Med tanke på mina dagsaktuella kommentarer är jag mycket tveksam till det!

  1. Enligt lönekollen.