Dagens Garv

Dagens Garv 1

Under torsdagseftermiddagen låg Öresundstågens hemsida nere på grund av en misstänkt hackerattack.

Enligt uppgift från säkerhetsvårdande myndigheter skall det vara en grupp kallad Anonymous Sudan som ligger bakom debaclet. Efter att ha stört IT-verksamheten på bland annat svenska sjukhus har de riktat in sig på svenska flygplatser och tågbolag.

Attackerna ska tydligen vara tänkt som en grym hämnd mot att Sverige tillåter yttrandefrihet innebärndes att vi härstädes bränner böcker.
Det anses nämligen mycket apart i den muslimska världen där man (åtminstone i delar av densamma) istället bränner kvinnor och andra i deras ögon misshagliga typer.

Huruvida just denna grupp som utger sig vara Anonymous Sudan verkligen är det tycks dock osäkert. Experter tvekar tydligen av flera skäl, bland annat brukar inte sudanesiska hackare bedriva storskaliga DDOS-attacker på västvärlden. Dessutom kommunicerar de medelst engelska, inte arabiska, på meddelandeappen Telegram. Konton som som utger sig vara gruppen på andra kanaler är tysta.
Eftersom man tidigare deltagit i en kampanj mot Tyskland som var precis tajmad med landets beslut att skicka stridsvagnar till Ukraina misstänks att Ryssland ligger bakom.¹

Hur det än är med den saken, lömska ryssar eller sudaneser som upprörs av det faktum att vi i Sverige bränner precis vilka böcker vi vill och när vi vill, eller en giftig kombination, så kan man konstatera följande.
Att stänga ner Öresundstågens hemsida är inte precis den lömskaste och mest samhällsomstörtande av handlingar.

För att ytterligare uppröra muslimska känslor kan man beskriva handlingen med ett svenska ordspråk: ”mycket skrik för lite ull sa kärringen och klippte grisen”!

I själva verket är det höjden av total slapphet och tyder på man inte har något genuint intresse för att ens försöka vara allvarlig med att injaga skräck och fruktan i befolkningen.
Om Ryssland ligger bakom borde chefen för utrikes IT-krigföring åtminstone tilldelas en allvarlig reprimand för slösandet av statens resurser. Är det verkligen sudaneser som ligger bakom kan jag väl till viss del förstå att bildningsnivån är låg och att kunskaperna om det moderna västerländska samhället är ännu knappare.

Saken är nämligen den att inte en kotte använder sig av Öresundstågens hemsida.
Reser man på Öresundstågen gör man det genom att köpa biljetter i olika appar eller, som jag, att visa upp sitt årskort från SJ. Alternativt har resenären kort från sitt regionala trafikbolag. Det förekommer att man ser förvirrade själar med biljetter som lösts ut i någon av Öresundstågens vanligt förekommande automater.
Avgångstiderna ser man i samma appar eller på andra bolags hemsidor, alternativt går man och ställer sig på en station och väntar. På vardagar går det två tåg i timmen här i Halland.

Konstaterandet är sålunda att hela operationen var fullständigt onödig. Ingen skräck och fruktan injagades i den svenska befolkningen. Hade inte saken rapporterats i media skulle faktiskt ingen ens noterat saken.
Med andra ord ett knapert resultat för cyberterroristerna. Av deras möda blev det bara ett stort garv!
Jag får en känsla av att de tillämpar samma operativa metodik som den svenska polismyndigheten så ofta ägnar sig åt, att jaga pinnar för att justera statistiken till sin fördel.

Nu ska vi givetvis inte låta skrattet fastna i halsen. Vi måste hålla ett annat svenskt ordspråk i minnet, nämligen ”att även en blind höna kan hitta ett korn”.
Sålunda kan det vara så att även förvirrade sudaneser samt desperata ryssar träffar riktigt rätt, möjligheten kan åtminstone inte uteslutas.
Själv är jag dock mera orolig för fredagens stormvarning som lovar en riktigt lustiger dans om det vill sig riktigt illa.

Min rätt att yttra vad jag tycker och tänker om både stort och smått, muselmaner och andra tokfransar, samt allt där emellan tänker jag dock inte ge upp på grund av någon hackerattack i hela världen!

  1. Eller åtminstone någon som vill göra det troligt att Ryssland ligger bakom, om den där skumma världen vi talar om är det med förlov sagt inte så lätt att uttala sig med absolut säkerhet om någonting alls!