Chockhöj Skatten?

Chockhöj Skatten? 1

Att vara socialist är inte svårt. De flesta problem går nämligen att lösa genom att Chockhöja Skatten.

Är det riktigt illa kan man till och med argumentera för att en Chockhöjd Skatt leder till mer frihet. Den som har tur kan faktiskt tjäna pengar på det också, om personen ifråga inte har något emot att jobba på Aftonbladets ledarredaktion.
Susanna Kierkegaard heter personen som vill Chockhöja Skatten, hon är så kallad lördagsskribent därstädes.

Aftonbladet håller sig med ett litet antal särskilda lördagsskribenter. Företrädesvis verkar det vara yngre kvinnor som visat framfötterna i tillräcklig omfattning för att nådigt låtas publiceras när de andra på ledarredaktionen tagit helg.
Susanna Kierkegaard verkar när man läser hennes senaste bidrag rädd, ledsen och förvirrad. Eller för att uttrycka sig mer precist, djävligt trött på corona-eländet.

Vi är givetvis fler som är det, även om Susanna och jag förmodligen inte har samma orsak till våra respektive känslor av trötthet. Även om jag kan jag hålla med om att sjukvården i Stockholm har stora problem. Jag delar till och med hennes åsikt om att det är fel att människor ska behöva dö i onödan och att svårt sjuka människor inte ska få träffa sina familjer.

Den formuleringen i hennes text som får mig att må illa är: ”Jag betalar gärna den lösensumma som krävs för att återfå min frihet.”
Susanna tillhör alltså den skara människor som helt frivilligt går med på att hållas som gisslan av en förtryckande stat som med hot om våld snor deras surt förvärvade slantar. Susanna vill helst av allt att staten ska ta ännu mera pengar av henne och kasta ner i det svarta hål som den offentliga sektorn utgör.

Här kan man fundera över om Susanna känner till att av samtliga personalökningar står ökningen av byråkraterna för 62 procent i Region Stockholm.
Det är ganska betydande siffra. Genomsnittet för övriga landet är inget att glädjas över det heller, rikssnittet ligger på 33,6 procent, men betydligt bättre än Stockholm.

Man kan nämligen fråga sig vad byråkrater kan göra så mycket bättre än sjukvårdspersonal. Svaret är ganska givet, nämligen ingenting. Men som systemet är konstruerat kommer det med nödtvång vara så att andelen byråkrater av nödtvång kommer svälla ännu mer.
Saken är nämligen den, och detta oavsett det faktum att regionerna och så även Stockholm har ett synnerligen spretigt uppdrag, att hela rasket är skattefinansierat!

Det är Patrik Hall, professor vid Malmö högskola som forskar i saken, som levererar den bistra sanningen om svensk sjukvårdsförvaltningen.
I dagens SvD kan man läsa följande analys av läget: ”Byråkratiseringen har, enligt Patrik Hall, flera orsaker. En stor region behöver fler administratörer för att klara den regionala utvecklingen. Det blev extra tydligt när landstingen blev regioner och fick överta arbetsuppgifter från länsstyrelserna. Dessutom ställer staten krav på dokumentation och uppföljningar till nationella kvalitetsregister.”

Samtidigt konstateras att privatiseringarna som det moderatledda styret i Stockholm inledde en stor del av problemet: ”2008 infördes vårdvalen som nu är 39 stycken och som omfattar 4 000 olika vårdgivare som regionen måste hålla koll på.”

Jag kan konstatera att Aida Hadzialic (S), före detta mycket kortvarig minister i en av Löfvens många regeringar på grund av hon körde bil berusad, och numera oppositionsregionråd har rätt när hon konstaterar att: ”regionens vårdmarknad med en massa privata aktörer kräver en överrock, en stor byråkrati för övervakning. Administratörer måste kontrollera, ekonomistyra och följa upp vårdavtalen så att de efterlevs.”

Så är det givetvis att ingen vill att skattepengarna förslösas. Problemet är bara att det tycks ske ändå hur man än vrider och vänder på saken.

Lösningen är enkel och finns rakt framför näsan på den som vill öppna ögonen och titta efter. Varken Susanna Kierkegaard, Aida Hadzialic eller någon annan socialist, inklusive förment marknadsliberala moderater, kommer alltså få syn på den.

Vi gör helt enkelt så att vi slutar skattefinansiera vården. Då behöver vi nämligen inte oroa oss för att några skattepengar i onödan kommer förslösas.
De pengar som idag betalas i skatter till regionerna kommer försvinna och människor får erbjudas att finansiera vården via privata försäkringar. Då kan jag garantera att en hel hoper kontrollräknande och pappersvändande byråkrater kommer få se sig om efter nya jobb.

Eftersom jag antar att Susanna Kierkegaard och Aida Hadzialic även fortsättningsvis kommer vara sina socialistiska ideal trogna föreslår jag att de tar sina sjukvårdsförsäkringar i något av de bolag som kommer marknadsföra sig genom att lova bort en substantiell del av sitt överskott till de som bättre behöver det.

Jag tänker göra det eftersom jag redan nu betalar skatt till regionen och finansierar en privat sjukvårdsförsäkring. Min inställning är att jag gott kan dela med mig av mina tillgångar så länge jag slipper utsättas för statskommenderat solidarietet. Jag är nämligen tillräckligt stor för att bestämma själv över både mina tankar och ekonomiska tillgångar.
Jag tycker vi ska Chocksänka Skatten och skrota konceptet med överbyråkratiserad sjukvård!