Bra Beslut

Bra Beslut 1

Sverige tog åtminstone ett bra beslut när covidsmittan härjade som värst, vi slapp smittspårningsapplikationer.

I andra länder har man inte haft det lika bra. I Kina har man (bevisligen) använt sin applikation för att stoppa en fredlig protest mot en korrumperad bank. I Israel har samma teknik som fanns i smittspårningsapplikationen använts för att trakassera helt fredliga arabiska medborgare och i Indien användes system för ansiktsigenkänning för att identifiera medborgare utan ansiktsmasker. Människor från de lägre kasten blev dock, även om de bar ansiktsmask, stoppade och kontrollerade av polisen.
I Australien har data från mängder av oskyldiga människor olovligen använts i brottsutredningar.

De kinesiska och indiska staterna är visserligen lågoddsare i dessa sammanhang. Jag förväntar mig nästan att båda de länderna ska ha ett i det närmaste suveränt förakt för sina medborgares integritet. Samma sak är det med Israel visavi sin arabiska befolkning även om jag i det fallet kanske skulle förvänta sig att den israeliska säkerhetstjänsten av hantverksmässig stolthet skulle försöka sköta det mycket snyggare.
Det är väl bara att konstatera att även israelerna börjar bli slappa och lösa i kanten!

I Australiens fall är det tyvärr bara ren västerländsk vänsterblivenhet som orsakar debaclet. Saken var nämligen den att man hade en smittspårningsapplikation som den nationella underrättelsetjänsten olovligen samlade in data från, ungefär som i Israel. Applikationen skrotades dock eftersom den bara lyckades med konststycket att spåra två fall av covid-19.
Två fall av covid-19 ansågs vara väl magert för ett land med drygt 25 miljoner invånare givet det faktum att covid-19 uppvisar samma egenhet som de flesta andra dödsmördarpandemier, nämligen att det är hyfsat svårt att dö av sjukdomen om du inte är lastgammal och i övrigt fullt frisk.¹

Istället för smittspårningsapplikationen delade Australiens delstater ut QR-koder till medborgarna. Det var 2500 av dessa som användes i sagda brottsmål när en kriminaldåre och ledare för ett MC-gäng sköts ihjäl under en dragracing-tävling.
Om nu inte den australienska polisen varit så erbarmligt och efterblivet lata skulle man givetvis valt ett mer traditionellt sätt att utreda dödsskjutningen. Det säger sig nämligen själv att 2500 personer på ett allmänt evenemang inte kan hållas för misstänkta för dödsskjutningen av en MC-ledare, särskilt inte om de frivilligt skannat in sina QR-koder. Det ligger åtminstone i den extremt yttersta änden av spektret för vad som är sannolikt att 2500 personer konspirerar i samstämmighet om ett mord.

Men problemet är nu att stater och överstatliga organisationer fått upp ögonen för teknikens möjligheter. I Kina är ett socialt kreditsystem i princip redan utrullat och i full gång. Kineserna som är bra trötta på att vara ekonomiskt efterblivna struntar nästan blankt i att de växlar ekonomisk framgång mot individuell frihet, även om fläckvis motstånd finns.
Västerlandets ledare struntar givetvis i att Kina enligt gängse teorier inte alls blir friare i takt med ökad ekonomisk rikedom. Därtill är Kina för viktig som handelspartner och stingsliga när det kommer till Taiwan.

I Europa har vi EU som vill kontrollera och i Sverige har vi svenska politiker. Det bör leda varenda en av oss som värnar den personliga integriteten till djup eftertanke.

Att vi slapp en covidapplikation innebär inte att vi på något sätt är fredade. Vi måste hålla i minnet att berättelsen om statens ofelbarhet och överlägsenhet lever och frodas. Är du till exempel som undertecknad ovaccinerad mot covid-19 kommer du av vissa bemötas som en lägre stående varelse.

Man har på ingen tid alls lyckats sälja in Nato-medlemskap som den enda lösningen för att vi ska kunna överleva och ”regeringen” planerar bevisligen att ändra lagstiftning för att blidka turken. Att ens andas om ett EU-utträde kan en majoritet knappast tänka sig.

Människor förväntar sig att staten som från första början försatt dem i energiknipan ska hjälpa dem ur densamma.

När politiker kritiserar fullständigt vansinniga domar mot stenkastande terrorister utbryter skrik och gap om ”rättsstatens” förfall. Precis som inte rättsväsendet sedan långliga tider är politiskt förgiftat.

I ett sådant samhälle med en föraktfull ”elit” och ignorant befolkning som följer dem är vi inte långt borta från att vid nästa upplevda samhällsstörning fatta mycket sämre beslut.
Det är något att fundera över för medborgare i Sverige som tycker att det flyter på som det ska!

  1. Fast här är det givetvis viktigt att betona att det är fullt möjligt att du dör av den även om du inte är lastgammal och dessutom fullt frisk. Man kan bevisligen också bli mycket svårt sjuk av covid-19. Å andra sidan kan du också frivilligt röka, äta och supa ihjäl dig. Du kan också  bli överkörd eller bara falla ihop och dö av ren och skär otur om det vill sig riktigt illa.