Bostäder

Bostäder 1

Bostäder är på tapeten för tillfället. ”Statsministern” hänger i rent formell mening på en lös tråd eftersom hen, efter mycket gny och förhalande, kommit till skott med så kallade marknadshyror.
I min egen hemkommun, Halmstad, vill alliansen (de kvasisocialistiska borgarna) ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

När det gäller det senare projektet, hyresrätter till bostadsrätter, är alliansen ivrigt sekunderad av ledarredaktionen på lokalblaskan Hallandsposten.
Föga förvånande är deras främsta argument att ombildningar skall underlätta minskad segregation.
Vilket per definition är det samma som ökad integration.

Nu är det så att även Hallandspostens ledarredaktion inser att folk hört om integrationen till leda. Man får byta ord i bland. Annars kommer alla prenumerationer avslutas och nyheterna istället läsas enbart på obskyra nätpublikationer drivna av högertroll.

Det kom alltså som en skänk från ovan att det kommunala bostadsbolaget, HFAB, aktivt skall arbeta för att stimulera ombildningar.
Det bolaget behöver lite väl specificerade uppdrag att arbeta med som tillfället är nu. För inte alls längesedan var man tvungen att sparka dess VD, hen hade varit allt för frikostig med lönesättningen, om jag förstått saken rätt.

Det råder stor politisk enighet i Halmstad om att blandade upplåtelseformer är av godo. Vilket jag rent teoretiskt faktiskt kan hålla med om.
Ägare av bostadsrätter har om inte annat ett ekonomiskt incitament att hålla efter sin investering.

Tanken är väl då att man erbjuder starka klanledare i så kallat utsatta områden, Andersberg i Halmstads fall, att först köpa loss sina hyresrätter.
När dessa renoverat upp sina lägenheter, förhoppningsvis genom att investera sina icke så ärligt förtjänta pengar hos lokala vitvaru- och byggföretag, och ser att buset påverkar prisutvecklingen negativt kommer de nog ”vända trenden” rent handgripligt. Åtminstone i politikernas vilda fantasi.

Vänsterpartiets Eva Norell var väl inte så imponerad. Men vänsterpartister är som de är, de hyllar aldrig principen att folk i gemen ska äga sitt boende. Möjligen kan väl det tillåtas för högre partiföreträdare.
Vad hon inte tänkte på är att Halmstad är en av de absolut mest hyresrättstäta kommunerna i landet.

Vad inga av de mer ombildningsvilliga politikerna tänkt på är nog kinesiska muren i Malmö.
Där har ett integration/segregationsprojekt som gått så kapitalt på pumpen att till och med jag saknar ord för att beskriva eländet.

Givetvis har varken alliansen eller Vänsterpartiet i Halmstad ens berört grundorsaken till problematiken. Varför ökar bostadssegregationen? Varför har man problem med integrationen?
Ja, inte är det för att det helt plötsligt uppstått en massa lintottar till svenskar som inte har vett att sköta sig. Det är ett som är säkert!

Kommer då Vänsterpartiet lyckas fälla regeringen som man lovade när den oheliga JÖK-en blev verklighet?
Nooshi Dadgostar vill nog gärna.
Men såväl M och KD vägrar sannolikt eftersom de så gärna vill framstå som de vuxna i rummet. SD kommer med all sannolikhet att avstå de med. Man vill inte falla på målsnöret när man står så nära möjligheten att bli de som avgör regeringsbildningen i nästa val. Jimmie Åkesson har fått utstå mycket smälek för att nå fram till var han står idag.

Vilket jag kan tycka är synd. En total regeringskris från tid till annan piggar upp och ger en viss sydländsk air år det träaktiga parlamentariska arbetet.
Vi ska heller inte glömma vilken nesa det vore för ”statsministern” och hans ”regering” att åka på däng så här pass sent under mandatperioden.

Om projektet gick så långt som till nyval så sitter de verkligen i klistret i dessa nästan postpandemiska tider, hur skulle man organisera det?
Möjligen genom att endast folk med giltiga vaccinpass fick gå och rösta…

Bostadsfrågan är som synes hetare än den svenska sommaren. För våra höga herrar och damer i politikens finrum är den kanske för het.