Bistånd

Bistånd 1

(S)(V)T meddelar den 27/8 allmänheten att den översyn som SIDA veckan före inledde rörande biståndet till Afghanistan nu är avslutad. Resultatet av översynen är föga förvånande.

SIDA stoppar alla utbetalningar som hjälper de facto-regimen, det vill säga Talibanerna, att fortsätta verka. En nätt summa på 448 miljoner kronor.
Pengarna som går till civilsamhället, vilket bör vara resterande del av den totala miljarden som landet får, skall även fortsättningsvis betalas ut.

De 448 miljonerna ska riktas om till humanitära insatser. Hur det ska gå till är väl kanske en öppen fråga.

En intressant fråga är var pengarna som tidigare år betalats ut till den dåvarande afghanska regimen tagit vägen. Förutom den del som den flyende presidenten sägs ha lastat ombord på helikoptrar och flygplan när han pep iväg som en avlöning på krogen en fredagskväll.

En sak är säker. Under de 20 år som gått sedan Talibanerna senast styrde och ställde har biståndet som betalats ut inte använts på ett sådant sätt att varken Talibaner eller andra mörkermänniskor kommit att uppfattas som tillräckligt avskyvärda för att bekämpas med alla medel.
Om så vore fallet skulle nämligen inte dessa typer haft en möjlighet att ta över styret så lätt.

Sedan kvittar det hur mycket man yrar om att miljontals kvinnor inte helt plötsligt kan göras outbildade. Afghanistans nygamla härskare struntar nämligen fullkomligt i vad man tycker i väst. De kör sitt eget lopp, för att uttrycka det milt.
Jag tror att alla som desperat försöker få en plats på flygplanen från Kabul innan USA överger flygplatsen har förstått just det.

Dessutom har Talibanerna mer eller mindre skrivit under en icke angreppspakt med Kina. Kina som i sin tur står redo att skörda Afghanistans tillgångar på för den framtida elektrifierade världens viktiga metaller.
Om det är det förvånansvärt tyst från Sveriges MiljöPhascister, konstigt nog.

Några mer feministiska aktioner som noterades under exempelvis metoo-rörelsens glansdagar märks inte heller. Förmodligen gör det sig inte lika bra i sociala medier att afghanska kvinnor lider under talibanförtryck, som det var när kåtbockar inom den västerländska kulturvärlden tvingade sig på fruntimmer med kulturella drömmar.
Dessutom, det får vi inte glömma, numer är ju afghanska kvinnor bättre utbildade än för 20 år sedan. Deras västerländska systrar anser väl att bra kvinna reder sig själv.

Amerikanarna har givetvis begått den största blundern.
I villervallan runt sitt hastiga tillbakadragande lämnade man bland annat kvar bestyckade helikoptrar och fordon, för att inte tala om handeldvapen och ammunition till dessa. Ett slags ofrivilligt militärt bistånd till sin huvudfiende.

Men det amerikanska debaclet är större än så. Under alla år har man grovt missbedömt staten Pakistans roll i att stötta talibanrörelsen med pengar och folk. Pakistan som ansågs vara allierad med USA. Det var först när hr. Trump blev president som det blev någorlunda ordning på det

Vad säger det oss att västvärlden kastat ut oräkneliga miljarder under 20 års tid på att försöka rätta upp läget i Afghanistan? Särskilt om tar i beaktande att huvudfienden med yttersta enkelhet återtog makten när USA pep iväg?

Jo, det säger oss att den västerländska synen att vi kan påtvinga andra länder och folk våra värderingar inte fungerar. Varken mer eller mindre. Därför ska vi sluta med det.