Big City Halmstad

Big City Halmstad 1

Vänligen observera att denna artikel mer eller mindre uppmanar till brottslig verksamhet. Känsliga själar bör INTE läsa vidare. ALLA som ändå envisas med att ögna igenom texten måste lova att läsa noten i slutet!

Halmstad lider givetvis som varje medelstor håla, det vill säga residensstad, i Sverige av ett svårartad komplex gentemot rikets tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vi försöker hantera det genom olika kompensatoriska åtgärder. Som att ha en ovanligt hög koncentration sportbilar, egna utanförskapsområden och uthyrning av elsparkcyklar.

Eftersom både fastboende och de som turistar i Halmstad tydligen har balansproblem, alternativt ofta kör berusade, var de första varianterna av elsparkcyklar i Halmstad trehjuliga. Därefter har floran utökats med tvåhjuliga varianter som kan avställas på alla möjliga och omöjliga platser.

Kommunen är ju inte dummare än att man till viss del har förutsett problematiken med att leka storstad. Sålunda har man hunnit med att mellan alla illa hanterade hotellplaner, utelåsningar av räddningstjänsten från äldreboenden och (detta är otroligt nog helt sant) avskedande av kommunala toppchefer som vill kommuninvånarnas bästa när det gäller bredbandsupphandling, hunnit med att organisera ett antal ”hot-spots”. För att citera kommunens hemsida: platser där vi helst ser att elsparkcyklar parkeras.

Big City Halmstad 2
Bild från kommunens hemsida.

Kommunen använder benämningen ”hot-spot” för att det yngre klientelet, som sannolikt är den primära kundgruppen för uthyrningsföretagen, ska tycka det är häftigt att utnyttja faciliteterna.
Jag kan tänka mig att kommunens informationsfantomer tänker sig att det i en nära framtid ska vara naturligt bland dem som är unga och framåt att planera att träffas vid ”hot-spot Stadsbiblioteket”. Eller påbörja krogrundan nära ”hot-spot Norre Port”.

Tyvärr är det ju så att hur mycket tankemöda, samt eventuellt externa konsulttjänster, man än lägger ned på dessa avställningsplatser (som inte låter ens hälften så sexigt som ”hot-spots”, det håller jag med om) så parkera folk inte de eldrivna sparkmojängerna där ändå!

För alla andra än kommunala tjänstehen och eventuellt dyra konsulter är det enkelt att klura ut varför.
Folk som är så urbota lata att de med berått mod hyr en elsparkcykel för att förflytta sig från centrum och hem ställer givetvis mackapären precis var det behagar dem när batteriet är slut eller något annat som förhindrar fortsatt färd inträffar.
Det är patologiskt överoptimistiskt att tro att de skulle rulla tillbaka den till en ”hot-spot”.

Alltså, kan jag konstatera, står nu i Halmstad på sina ställen inte landets storstäder efter när det gäller illa parkerade och slängda elsparkcyklar.

Som vanligt när det gäller Sverige har politiker och förvaltning så att säga tagits på sängen av problemets omfattning. Detta är givetvis ingenting att förvånas över. Våra politiker och tjänstehen har en naturlig förmåga att uppträda som nyvakna och rejält yra höns var det än gäller.
I Sverige är ingen fråga för liten, eller stor, för att sända veritabla chockvågor genom politiken och förvaltningsapparaten.

Märkligt nog är det så att Köpenhamn resolut har lyckats jaga bort problemet. Man har helt enkelt infört förbud mot att parkera elsparkcyklar i staden.
Varken fastboende i staden eller turister verkar sakna möjligheten att använda den infantila transportmöjligheten. Om man tillåts spekulera så kan en orsak vara att den danska kosthållningen med proteinrik föda och kaloririkt öl-intag naturligt får dem att vilja röra på sig. Eller så är de bara allmänt kloka och balanserade typer som förstår att mota de värsta moderna dumheterna från sig.

I Halmstad och alla andra städer i Sverige kan man givetvis göra samma sak. Om man vill. Men det vill man inte.
I Sverige problematiserar man istället frågan och tittar den på ur alla möjliga aspekter utan att hantera det grundläggande problemet. Nämligen att fanskapen till mojänger gravt är i vägen för hederligt folk. Sannolikt kan man också lägga ett hbtq-perspektiv på frågan, skulle det förvåna någon?

Här kan civilsamhället, du och jag, rycka in och göra ett handtag. Ett glatt gäng kan tillsammans hyra en släpvagn och samla ihop en hög elmojänger och dumpa dem framför stadshuset. Är man mer terroristiskt lagd, samt redo att ta smällen om man åker fast, finns det ett hav av möjligheter att ta till.¹ Endast fantasin sätter gränser för hur man kan skrämma bort uthyrarna!
Eller så får man gå den långa vägen och påverka kommunpolitikerna genom demokratiska kanaler.
Självklart ska man rent allmänt håna och förakta dem som utnyttjar möjligheten att hyra sig en elsparkcykel!

Om nu Halmstad ska leka Big City önskar jag att vi mer försökte vara som Köpenhamn i frågan om elsparkcyklar!

1. Se bara till att ingen människa kommer till skada!