Belgisk Design

Belgisk Design 1
Eftersom jag inte är riktigt rumsren i något politiskt läger faller det sig naturligt att prenumerera på SVD.

Om denna prenumeration kan man givetvis tycka mycket, vilket många också gör. Det har till och med gått så långt att bekantskaper både från höger till vänster numera är före detta bekantskaper på grund av detta.
Andra saker som gör folk vansinniga är jag läser vad neonazister har för sig på deras hemsidor, publicerar saker från Aftonbladet och i övrigt uppträder opålitligt och suspekt.

Jag har också en helt osviklig förmåga att ta del av fel kultur. Den ungerska dirigenten och kompositören Iván Fischer, vilken i mitt hem har statusen av husgud, uppskattas inte av vissa då han har judisk bakgrund. Det svenska industrimetal-bandet Raubtier påstås vara neonazister, vilket jag har svårt att förstå. Bandets låtskrivare, Per Hulkoff, har för övrigt precis släppt det senaste av egna album benämnt ”Ragnarök”. Jag kan varmt rekommendera det.

Författare jag uppskattar är det knappast värt att gå in på. Det vimlar av vänsterister och dylik pack i min bokhylla. En relativt ofarlig favorit är Charlie Christensen, upphovsman till serien om Arne Anka. Christensen har även, tillsammans med Patric Nyström, serieanpassat och tecknat Frans G. Bengtssons berättelse om Röde Orm.

Ett avgörande problem med att läsa Svenska Dagbladet är man kan vara alltför oförsiktig och trilla över formuleringar av typen: ”Jag har ett gott öga till belgisk design som ofta är minimalistisk men varm, med många träslag.”
Just den formuleringen, för evigt inbränd i mitt ärrade sinne, fann jag i bilagan Perfect Guide publicerad 20/11-21.

Just Perfect Guide är Svenska Dagbladets egna eftergift till läsarnas krav på lite flärd och lyx. Bara namnet är något som de övriga journalisterna på tidningen, ehuru de anser sig vara av särskilt god sort, måste ha synpunkter på. Innehållet är etter värre.
En stor del av det tas upp av annonser rörande lyxkonsumtion av dyra smycken, klockor, bilar och annat bjäfs. Ofta, kanske varje gång, har denna perfekta guide ett reportage från ett så kallat bättre hem i stockholmstrakten. Citatet om den belgiska designen var hämtat från husesynen hos Filippa von Heidenstam.

Vad jag förstår är hon verksam inom PR med ett eget företag. Vilket alltså synbarligen ger en hel del slantar i plånboken att inreda hemmet med.
Fotostetiken i reportaget följer mallen i sammanhanget. Smakfulla och perfekt ljussatta bilder av ett överdesignat, smakfullt och perfekt hem. På vissa av dem står Filippa själv och poserar synbarligen uttråkad. Vem vet, kanske är hon innerst inne en djupt olycklig människa som egentligen söker en djupare mening i tillvaron? Kanske är det så att hon fryser om fötterna? Hon avfotograferas nämligen utan strumpor med ett par förmodligen mycket smakfulla och dyra skor med en liten klack.

Just detta med att vara barfota i hemmet, med eller utan skor på fötterna, verkar vara en mycket typisk klassmarkör i Sverige. En helt ovetenskaplig analys av Perfect Guide ger vid handen att nakna fötter utan skor på fötterna är betydligt vanligare i Bromma än Djursholm där Filippa bor. Strumpor bär de varken i Bromma eller Djursholm. Det skulle givetvis vara intressant om Perfect Guide rapporterade från ett hem i till exempel Rosengård i Malmö. Av lätt insedda skäl lär det dock dröja ett bra tag innan någon kommer på den tanken.

Emellertid väcker ju bilagan Perfect Guide flera intressanta frågor. För det första varför de inte kan ha ett svenskt namn på den. Jag kan svårligen tänka mig att den läses i London eller New York.
För det andra om det verkligen är så att presstöd ska utbetalas till en tidning som ger ut så ytliga bilagor. Har inte skattebetalarnas pengar bättre saker för sig?

För det tredje måste vi alla ställa oss frågan hur mycket ytlighet vi egentligen är skapta för att orka med? Finns det inte djupare värden i livet än att leva i, eller drömma om, designerperfektion?
I själva verket är det en av modernitetens största avigsidor och det yttersta verktyget för att hålla människor i schack. Det är en avgörande orsak till att våra höga vederbörande kan trolla oss så kapitalt. Medans folket drömmer om nästa inköp på Svenska Tenn passar staten på att inskränka våra friheter.

Att människor öppet tycker att ovaccinerade skall ha begränsad frihet beror på att vi ovaccinerade ses som ett hot mot deras ytliga drömmerier. EU arbetar hårt för att begränsa friheten på nätet utan att folk bryr sig ett dyft. Vem Kyle Rittenhouse är vet folk knappast, någon visste att berätta att han mördat 3 svarta personer i USA. En sådan fruktansvärd okunskap om samtiden är så skrämmande att man vill fly till skogs och gömma sig under en sten!
Jag har sagt det förut och säger det igen, vi har förväxlat frihet att konsumera med att vara i sanning fria människor.

Det är där publikationer som Perfect Guide fyller en för makten så viktig uppgift. Att hålla oss kvar i tron att konsumtion innebär frihet och lycka.