Bananrepubliken Halmstad, del 2

Bananrepubliken Halmstad, del 2 1

Under samlingsrubriken Bananrepubliken Halmstad¹ rapporterar jag om sakernas tillstånd i min egen hemort Halmstad. Det är en i stort sett mycket trevlig stad att framleva sitt liv i.
Vi har väl egentligen bara två stora problem, stolliga politiker och prilliga tjänstehen.

I Halmstad har vi en framåt kommunchef, Mats Rossköld, som inte precis motsvarar bilden av en försynt och tillbakadragen grå byråkrat. ’
Det senaste året har det extra mycket drag under galoscherna för den gode Mats.

Allt började med ett beramat hotellbygget som jag rapporterat om tidigare. Kring detta projekt svallar känslorna höga i Halmstad eftersom bygget skall göras i parken där en staty vars ursprungsman är Pablo Picasso står.
Faktiskt så svallar känslorna så höga att en man i aktionsgruppen mot hotellet kallade Mats för führer, vilket av inte helt okända anledningar anses ha en dålig klang. Låt vara att den tyska krigsmakten fortfarande håller sig med en så kallad Führungsakademie der bundeswehr. Eller på svenska Officershögskola, führer betyder nämligen ledare.

Det slutade emellertid inte där.
Hr. Rossköld var även inblandad i utsparkandet av det VD:n för det kommunala bostadsbolaget och orsaken härtill var länge oklar. Lokalblaskan Hallandsposten, vars ledarredaktion jag har ett extra horn i sidan i till, utförde dock ett utmärkt grävarbete och snokade reda på turerna som orsakade avskedandet.
Direktören önskade nämligen erbjuda en annan bredbandsleverantör än det kommunala bolaget som stod för megabitsen i ledningarna. Vilket inte gick för sig. Vilket kan uppfattas som märkligt eftersom alla oberoende experter som intervjuats enhälligt menar att sådana upphandlingar leder till billigare priser och bättre service.

Som extra krydda i det debaclet stängde det kommunala bostadsbolagets styrelse ut personalrepresentanterna från beslutet och drog på sig ytterligare kritik. Det kan man dock inte lasta Mats för. Styrelseordföranden som fattade det beslutet är en centerpartistisk fritidspolitiker som ”missförstod” lagstiftningen. Vilket för en centerpartist mycket möjligen är full legitimt att skylla på, de anser sig vara väldigt goda människor i alla andra sammanhang. Då är intentionerna viktigare än tråkig lagstiftning!

Nu har Hallandsposten snokat reda på ytterligare besvärande uppgifter om Mats Rossköld. Hans hustru, Madelen Rossköld, som är M-politiker i Region Halland satt som styrelsemedlem i ett mindre seriöst halmstadbaserat städföretag.
Problemet här är att företaget marknadsför sig som hemtjänstföretag utan att ha nödvändiga papper klara för att få utföra dessa tjänster.

Att de får komma hem till folk och städa står helt klart. Madelen Rossköld utnyttjar själv deras tjänster till sin och Mats villa i Steninge. Hon har varit så nöjd med utförandet att hon gett företaget högsta möjliga betyg i en offentlig applikation där man gör sådant.
Hemtjänst är dock en helt annan sak.

Företaget har ansökt om hos Inspektionen för vård och omsorg om att få bedriva hemtjänst, men fått avslag. Trots detta har man envist marknadsfört sig som ett av Sveriges ledande hemtjänstföretag.
Om kravet att få godkänt från IVO kan man tycka mycket. Men en sak är säker, att en landstingspolitiker för M, ett parti som brukar yra om ordning och reda med mera, sätter sig i en styrelse för ett företag som inte har ordning på tillstånden är klart anmärkningsvärt.
Vi ska också hålla i minnet att fru Rossköld är utbildad civilekonom och äger en firma som marknadsför sig med att ha en bred erfarenhet kring företagandets olika aspekter.

Hur det är med det så tecknade företaget ett avtal med kommunen angående uthyrning av sjuksköterskor till hemvårdsförvaltningen, vilket man kan göra utan tillstånd från IVO. Något som kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman, gissa vilket parti han företräder (just det, han är moderat, såklart!), inte uppfattade något konstigt med.

För säkerhets skull har kommunstyrelsen nu fått en extra dragning om den affären och en majoritet av politikerna känner sig trygga med att affären gått rätt till.
I Hallandsposten intervjuas kommunstyrelsens vice ordföranden Jenny Axelsson som uttalar att hon är trygg med att allt går rätt till trots att kommunchefen och hans hustru är inblandad i soppan. Föga förvånande är Jenny Axelsson centerpartist. Frågan är alltså om hon har lika bra koll, bättre koll eller sämre koll på juridiken än sin partikollega som är styrelseordförande för det kommunala bostadsbolaget.

En som helt klart inte är trygg med sakernas tillstånd är Madelen Rossköld själv. Hon har avslutat sin tjänstgöring som styrelsemedlem i ett av Sveriges ledande hemtjänstföretag.
Familjen Rossköld ansåg väl att det räckte och blev över med en person som exercerar sitt dåliga omdöme i offentligheten.

Jag väntar med spänning på nästa avslöjande från murvlarna på Hallandsposten!

  1. Tidigare publicering om Bananrepubliken Halmstad