Algoritmer

Algoritmer 1

SVD kan inte enbart leva på presstöd. Man måste locka läsare så att annonsörerna finner det värt att punga ut med lite stålar också!

Den senaste tiden har man kittlat massorna med den ”sociala plattformen” TIKTOK. Enligt uppgifterna som presenteras i tidningen lurar den unga flickor till att utveckla ätstörningar.
Sin vana trogen avslutar tidningen med att presentera läsarnas reaktioner, och vittnesuppgifterna som trillar in till tidningens redaktion är inga trevligheter.

Många är de föräldrar som vittnar on att deras döttrar fallit för frestelsen att räkna kalorier. Men en pappas kommentarer slår mig särskilt: ”– Vi har skatt på tobak, alkohol, för att det är skadligt och mycket kostsamt för vården. Men tech-jättarna får tjäna hur mycket som helst på att förstöra ett barns uppväxt och liv.”

Svaret till pappan är givetvis ett rungande ja.
För det första är det givetvis så att skatt på tobak och alkohol inte hjälper mer än möjligen på den yttersta marginalen, om ens där. Tech-jättarna struntar givetvis i vilket så länge de kan hålla en snygg fasad utåt och tjäna en massa pengar. Eller som det brukar heta i alla årsredovisningar, skapa ett mervärde åt aktieägarna.

En sak som föräldrar kan göra åt TIKTOK och deras självsvältsalgoritmer är att förbjuda barnen att använda det. Ingen har sagt att det är en lätt sak att genomföra, å andra sidan har ingen påstått att barnuppfostran ska vara en promenad i parken. Barn är inte, trots att många försöker få oss att tro motsatsen, en trevlig accessoar man har att visa upp och projicera sina egna drömmar på.

Vi måste alla till mans fundera på varför tanken att stora multinationella företag skulle vara snälla har slagit rot. Ju förr vi gör det desto bättre.

Om vi ska vara helt ärliga är det så att barn inte förstår särskilt mycket. Däremot är de oerhört receptiva och identitetssökande. Barn vill finna ett sammanhang och bli älskade.
Det är därför de måste kunna luta sig mot starka vuxna som kan stödja och leda dem. Bekräfta när bekräftelse behövs, och sätta tydliga gränser när gränser behövs. Vuxna behöver helt enkelt vara närvarande.

Levde vi i en någorlunda vettig värld skulle vi sannolikt tolerera en något mindre, eller åtminstone fördröjd, ekonomisk utveckling för att istället investera det kapitalet i familjen.
En omedelbar effekt av det skulle med all sannolikhet bli att barnen slapp söka sin identitet hos andra och betydligt skummare aktörer, det vill säga ”tech-jättarnas” algoritmer, än föräldrarna och andra trygga vuxna i sin närhet.

Att uttrycka sig så rättframt är förenat med vissa risker.
Dels för att det anses skuldbelägga föräldrarna. Men att påtala människors fel och brister i föräldraskapet ser jag snarare som en handling av ren och skär godhet. Hur ska man kunna rätta sig om man inte vet vad man gör fel?
Om jag nu inte blir påhoppad för det kommer någon snusförnuftig typ börja rapa statistik om hur mycket bättre vi har det idag jämfört med för 50 år sedan tack vare den ekonomiska utvecklingen. Och det stämmer säkert, men allt det skit och elände vi har möjlighet att ta del av på internet är väl knappast en del av utvecklingen?
Snarare är det avarter som ett direkt resultat av utvecklingen, eller hur?

Vi ska vara noga med att konstatera den mänskliga hjärnan, oavsett om den är ung eller vuxen, inte på något sätt är anpassad för att fungera optimalt i det som vi kallar moderniteten. Ur ett evolutionärt perspektiv är vi fortfarande jägare och samlare med allt vad det innebär. Att vi anser oss mer förfinade än våra förfäder är mer ett felaktigt psykologiskt antagande, en evolutionärt måste om man så vill, för att vi ska överleva, snarare än en realitet.

Problemet vi nu står inför är att vår utvecklingen inte hänger med i tekniksprången. Vi är fortfarande anpassade för små familjegrupper som ska traska omkring och jaga och samla örter. Det passar dåligt att ha tillgång till all världens smörja ett klick bort på mobiltelefonen.

Dagens föräldrar har en i många delar besvärligare uppgift än de som hade motsvarande uppgift för bara 50 år sedan. För att hjälpa dem borde vi alla till mans gå till storms mot allsköns dumheter i form av tech-jättar och deras förbenade trams. En bra start är att sätta ner foten och våga vägra deras produkter!