Accelerera Rysslands Kollaps?

Accelerera Rysslands Kollaps? 1

Bör vi accelerera Rysslands kollaps?

En som inte anser att vi ska vara rädda för det är ex-generalen Ben Hodges, tidigare befälhavare för den amerikanska armén i Europa. Tvärtom anser han att vi bör omfamna tanken och förbereda kollapsen genom att bistå Ukraina med vapen.
Innan jag bemöter hans uttalande kan jag konstatera att jag och Ben Hodges är eniga om en sak, Putin har klarat av att hålla ihop Ryssland. Det är ett oomkullrunkeligt faktum som inte kan diskuteras, beviset för det är att Ryssland ligger där det ligger.

Ben Hodges sällar sig med uttalandet om att accelerera Rysslands kollaps till den skara västerlänningar som ingenting har lärt sig av historien och därför drar felaktiga slutsatser om hur vi ska hantera samtiden för att få en bättre framtid.
Dessutom, han och hans åsiktsfränder är oss svaret skyldig hur en rysk kollaps ska hanteras av Europa och världen, konsekvenserna kan bli ofattbart stora.

Det är givetvis symtomatiskt att uttalandet görs av en amerikansk före detta militär. Hodges är född 1958 och gick ut från West Point 1980, sålunda en produkt av ett politiskt och militärt system som fortfarande inte riktigt förstått varför man förlorade Vietnam-kriget fem år tidigare.
Hodges har framförallt ägnat sin yrkesbana åt att bekämpa terrorism, en omskrivning för USA:s ganska fruktlösa försök att sprida evangeliet om amerikansk kapitalism bland stam- och klanfolk, samt att vara chef för amerikanska armén i Europa när man fortfarande trodde att den ryska björnen kunde tämjas med samma evangelium.

Sannolikt vill Ben Hodges inte riktikt tro på att militär intevention i akt och mening att påtvinga stam- och klanfolk västerländska värderingar i bästa fall aldrig kommer fungera. Helt säkert har hans tjänstgöring i som befälhavare över amerikanare i Europa, som lägligt nog sammanföll med politikernas försök att med ord och löften om västlig demokrati tämja ryssen, fått honom att tro på ett det kan fungera om man bara testar på ett litet annorlunda sätt.
Självklart är han helt ute och seglar i sin bedömning.

Vi kan ha alla möjliga synpunkter på det pågående kriget i Ukraina. Men att använda det i akt och mening att försöka destabilisera Ryssland kommer inte fungera. Att ha det som övergripande strategisk tanke bakom militär hjälp till Ukraina är dömd att misslyckas eftersom det finns andra länder som är redo att hålla Ryssland under armarna. Resultatet kommer bli en helt onödig eskalering av konflikten.

För exempelvis Kina och Indien, båda med nationalistiska stormaktsambitioner och en nästan oändlig mängd människor att ta av, kommer västs agerande eller frånvaro av agerande i Ukraina att bilda skola för hur de hanterar sina utrikespolitiska ambitioner.
Det vore på alla sätt rimligt om före detta amerikanska militärer hade det i åtanke när de uttalade sig.

En annan sak är själva kollapsens natur, den är per definition kaosartad och brutal. Vi kunde inte hantera ett sönderfallande Jugoslavien och Ryssland bör sålunda ge varje sansad bedömare mardrömmar. För amerikanare är det givetvis inget problem att hålla gränsen i Berings sund, men Europa ligger i omedelbar anslutning till Ryssland landvägen.
Bed Hodges och alla andra så kallade experter borde kunna presentera rimliga handlingsplaner för olika scenarier innan de vitt och brett brer ut sig om sina fantasier.

Sist men inte minst, Ben Hodges borde ha lärt sig av sin karriär att varken militära maktmedel eller yttre politisk påverkan hjälper särskilt för att krossa totalitära system. Man kan visserligen argumentera för att Ronald Reagan förtjänsfullt deltog i att rusta Sovjetunionen sönder och samman, men hans agerande påskyndade sovjetkommunismens fall utan att ensamt orsaka det. Politiker försökte därefter tämja ryssen med västlig grannlåt, resultatet blev en ondskefull parodi på rövarkapitalism.
En förändring måste komma underifrån, från folket och uppåt. Att ersätta den nuvarande ryska statsledningen med marionetter från väst kan aldrig vara en acceptabel lösning, kollaps måste undvikas till varje pris!