6000

6000 1

Det finns inget så handlingskraftigt som politiker med fingrarna i din plånbok.

Om politikerna dessutom sitter i regeringsställning och har en valrörelse att tänka på kan det bli en riktigt farlig kombination.
Som nu när Damberg et al. plötsligt fick att hantera den elektricitetsbrist som råder i vår lilla nordeuropeiska randstat.

Fortfarande, och detta trots att Greta och hennes vänner vill få oss att tro motsatsen, är det nämligen så att Sverige har fyra distinkta årstider. Under den kallare av dessa är det så att många hem kräver mer elektricitet.
Åtminstone dem som inte är bebodda notoriskt självspäkande MiljöPhascister.

Vad som händer då när ingen elektricitet finns i överflöd är att priset går upp ohemult mycket. Alla som har gått ut grundskolan med åtminstone godkända betyg borde känna till detta.
Om det funnes mer elektricitet att tillgå skulle priset bli mer humant.

Sverige är dessutom indelat i olika områden där priset kan variera. Har man riktig otur bor man precis på gränsen till ett billigare område. Vilket leder till ett svårlöst pedagogiskt problem när det ska förklaras varför grannen på rätt sida den tänkta linjen på en karta har en elräkning som är tusentals kronor lägre än en själv.

Jag kan för övrigt tänka mig att den nuvarande regeringen i sin helhet bittert ångrar att miljömupparna fick vara med och styra och ställa under så lång tid.
Det är väl en sak att en påstått vice statsminister står och bölar i TV för att man stänger gränserna, det går att hantera. Men att MiljöPhascisterna fått vara med och sabotera landets energiförsörjning är svårare att smälta.

Men nu ska det alltså bli andra bullar av! Efter att flitens lampor under några dagar lyst starkt hos ”finansminister” Mikael Damberg och energi- och ”digitaliseringsminister” Khashayar Farmanbar har man nu beslutat kompensera hushållen i Sverige.

På sosseriets hemsida kan man ta del av ett meddelande där bland annat följande formuleringar sticker ut lite extra: ”De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Det är helt oacceptabelt att en ensamstående förälder eller pensionär får kraftigt höjda elräkningar för att Europa är beroende av naturgas och Ryssland stryper sina leveranser. Vi ska ha bra el till bra priser i Sverige, oavsett var man bor.”¹

Vad man egentligen säger är givetvis att Sverige har så pass usel elförsörjning att vi inte klarar oss själva. Dessutom är resten av Europa osolidariska som inte delar med sig. Ryssland å sin sida är korrupta bovar som använder sin naturgas som utpressningsmetod mot väst, vilket till och med jag kunde räkna ut redan från början.

I all sin nåd och vishet avsätter alltså ”regeringen” ett ”stöd” till de 1,8 miljoner hushåll ”som drabbats hårdast”, max 6000 kronor ska man kunna kamma hem.

Detaljerna kring hur det ska gå till är fortfarande oklara. Av erfarenhet kan vi dock förvänta oss två saker.
För det första sätts en oerhörd apparat igång för att fixa till detaljerna. Pärmbärare kommer sannolikt att snubbla över varandra för att lösa alla nya problem som uppstår.
För det andra att det kommer bli liv och kiv på dem som ligger precis på gränsen men inte får stödet, och att media kommer rapportera om en massa fusk.

Vi som tvingas betala för det håller man dock tyst om. Skattepacket har ingen talan. Jag kan inte heller tänka mig att de som får det påstådda stödet i villervallan tänker på att de varit med och betalat från första början.

Och allt detta beror på att ”regeringen” glömt bort att tänka på den i vår nordeuropeiska randstat årligen återkommande vintern.
Visst vore det mycket enklare om vi slapp att administreras av ett gäng fåntrattar?

1. Socialdemonkraternas hemsida