1 miljon

1 miljon 1

De kommunala skolorna i Halmstad ska i år spara in 45 miljoner kronor, samtidigt har 5 rektorer köpt in massagestolar för över 1 miljon kronor.

För att vara exakt har två stolar á 116 000 kronor samt ytterligare fem för det facila priset 184 000 kronor styck inhandlats  på ett leasingavtal som löper under 39 månader varefter stolarna ska lämnas tillbaka. Enligt uppgift ska det ingå någon form av motivationsföreläsning i affären. Det får väl betraktas som lite socker på kakan som kostar skattebetalarna i Halmstad 1 152 000 kronor, eller (i runda slängar) 2,6% av sparbetinget.

Leasingavtalet har givetvis ingåtts i strid mot gällande regler och listan kan göras lång. Rektorerna har inte rätt att utanför ramavtal handla för mer än 100 000 kronor och det undersöktes aldrig om en annan leverantör kunde leverera samma tjänst till lägre pris.Lägger man sedan ihop alla inköpen hamnar de över gränsen på 700 000 kronor som gäller för att det ska till ett ramavtal, skolorna ligger under en gemensam kommunal förvaltning och har således inga egna kassakistor att ösa ur.

Mattias Karlsson på Hallandspostens ledarredaktion kan givetvis inte låta bli att påpeka att rektorerna inte ensamma ska få hela skulden, en del av den ligger på förvaltningen som inte reagerat tidigare.
Man kan ju lika gärna välja att göra en skarpare markering och påstå följande, förvaltningen är lika jämrans korrumperad som rektorerna.
Hallandsposten har givetvis försökt reda ut frågan ordentligt. Men se, där har man stött på patrull: ”eftersom ingen av de ansvariga rektorerna velat ställa upp för intervju eller kunnat på grund av semester.”¹

Mattias Karlsson skriver vidare: ”Och när tidningens reporter på två av enheterna velat se massagestolarna var det inte möjligt eftersom man inte blivit inbjuden. Vi tar det igen. Rektorer som inte vill förklara sig, och de inköpta massageskolorna får man inte se. Felen hopar sig.”

Jag har i princip aldrig varit överens med Mattias Karlsson i någon fråga, därtill är den politiska avgrunden mellan oss för djup och bred, men här instämmer jag till fullo när han konstaterar följande: ”Fel, fel, fel.”

Det finns givetvis olika sätt att undvika dylika debacle i framtiden. Ett är att utbilda rektorerna i hur skattepengar rätt ska hanteras och anställa personal i förvaltningskansliet som får i uppgift att gå igenom varenda planerat inköp och nagelfara alla kvitton minutiöst.
Ett annat är att de skyldiga rektorerna avdelas talartid på stortorget i Halmstad där de får försöka förklara sig och utså skattebetalarnas hån. Eventuellt kombinerat med polisanmälan och påföljande rättsprocess. Jag kan också tänka mig att de får betala tillbaks åtminstone den summa som blir över när leasingavtalet förhoppningsvis har dumpats, eller hela summan om det inte är juridiskt möjligt att häva avtalet.

Jag skulle helt enkelt vilja att de fick ta ett personligt ansvar som sved ordentligt, det skulle kunna skapa en bra skola som förhindrar missbruk av mina pengar i framtiden.
Men bäst av allt vore givetvis om vi inga kommunala skolor hade alls. Då slapp vi massa skatt, vi slapp att barnen indoktrinerades och att rektorer drabbades av hybris och köpte in massagestolar för dryga miljonen.
Vi skulle dessutom slippa att vara förbannade över en förvaltning som med nöd reagerar i tid och mitt och andras blodtryck skulle kunna hållas från att nå dödliga nivåer.

En sak är nämligen säker, korruption och ren förbenad dumhet finns både högt och lågt. Ett av de bästa sätten att komma åt båda problemen är att inte låta andra leka med våra egna surt förvärvade slantar!

  1. Detta och alla andra citat från Mattias Karlsson, chefredaktör för Hallandspostens ledarredaktion.